Правове регулювання міжнародного співробітництва під час кримінального провадження - Завидняк, Ірина О.; Завидняк, І. О.; Zavydniak, Iryna O. (Одеса : Гельветика, 2021)
У статті досліджено основи правового регулювання міжнародного співробітництва під час кримінального провадження. Акцентовано на тому, що масштаби міжнародного співробітництва визначаються потребами реалізації основних завдань кримінального провадження. Відповідно до вимог КПК України, у провадженнях про злочини транснаціонального характеру без такої співпраці неможливо забезпечити перелічені нижче дії: збирання доказів, які перебувають за кордоном; здійснення кримінального переслідування; охорону прав і свобод людини та громадянина у кримінальному провадженні; відшкодування завданих збитків, а також можливої конфіскації майна. Перераховані кримінальні процесуальні функції реалізуються тією чи іншою мірою органами досудового розслідування, прокуратури й суду під час досудового провадження та судового розгляду, тобто у кримінальному процесі. Зазначено, що норми міжнародних договорів, кримінального та кримінального процесуального законодавства прямо вказують на необхідність міжнародного співробітництва під час кримінального провадження, без якого в кримінальних справах будь-якої категорії можливість призначення покарання є малоймовірною. Визначено, що належна регламентація в національному кримінальному процесуальному законодавстві правил міжнародного співробітництва при розслідуванні злочинів будь-якої категорії передбачає, перш за все, необхідність визначення предмета правового регулювання та на цій основі – його поняття, без чого неможливо як на теоретичному, так і на прикладному рівні встановити межі, принципи та порядок такого співробітництва. Зазначено, що предмет правового регулювання є складною багатоаспектною категорією, до структури якої входять такі елементи, як: а) суб’єкти; б) поведінка, вчинки та дії суб’єктів; в) об’єкти навколишнього середовища, з приводу яких суб’єкти вступають у взаємовідносини один з одним; г) соціальні факти (події, обставини) – причини виникнення або припинення відносин. Надано авторське визначення міжнародного співробітництва під час кримінального провадження.

The article examines the foundations of legal regulation of international cooperation in the course of criminal proceedings. Attention is focused on the fact that the scale of international cooperation is determined by the needs of the implementation of the main tasks of criminal justice. In accordance with the requirements of the Criminal Procedure Code of Ukraine, in proceedings on crimes of a transnational nature without such cooperation it is impossible to ensure: collection of evidence located abroad; implementation of criminal prosecution; protection of human and civil rights and freedoms in criminal proceedings; compensation for damages, as well as possible confiscation of property. The listed criminal procedural functions are implemented to one degree or another by the bodies of pre-trial investigation, the prosecutor’s office and the court in the course of pre-trial proceedings and court proceedings, that is, in the criminal process. It is indicated that the norms of international treaties, criminal and criminal procedural legislation directly indicate the need for international cooperation in the course of criminal proceedings, without which, in criminal cases of any category, the possibility of sentencing is unlikely. It has been determined that the proper regulation in the national criminal procedural legislation of the rules of international cooperation in the investigation of crimes of any category presupposes, first of all, the need to determine the subject of legal regulation and, on this basis, its concept, without which it is impossible to establish boundaries both at the theoretical and applied levels, principles and procedure for such cooperation. It is indicated that the subject of legal regulation is a complex multidimensional category, the structure of which includes such elements as: a) subjects; b) behavior, deeds and actions of subjects; c)objects of the environment, about which the subjects enter into relationships with each other; d) social facts (events, circumstances) – the reasons for the emergence or termination of relations. The author’s definition of international cooperation in criminal proceedings is given.
Завидняк І. О. Правове регулювання міжнародного співробітництва під час кримінального провадження / І. О. Завидняк // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2021. - № 5. - С. 100-106.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; правове регулювання; міжнародне співробітництво; кримінальне провадження; міжнародні договори; предмет правового регулювання; компетентні органи; злочини транснаціонального характеру; legal regulation; international cooperation; criminal proceedings; international treaties; subject of legal regulation; competent authorities; crimes of transnational character