Притягнення до відповідальності найвищого керівництва держави за злочин агресії у ХХІ столітті - Островерхий, Олександр Олександрович; Островерхий, О. О.; Ostroverkhyi, Oleksandr O. (Одеса : Фенікс, 2026)
Злочин агресії належить до найтяжчих злочинів за міжнародним правом, адже саме агресія є передумовою інших міжнародних злочинів – воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду. Водночас притягнення до індивідуальної кримінальної відповідальності осіб, які займають найвищі державні посади й ухвалюють рішення про розв’язування агресивної війни, залишається однією з найскладніших проблем сучасного міжнародного кримінального права, що зумовлено структурними суперечностями між суверенітетом держав, інститутом імунітету та принципами міжнародної кримінальної відповідальності. Подолання цих суперечностей вимагає вдосконалення нормативної бази і політичної волі міжнародного співтовариства до заснування ефективних механізмів відповідальності.
Островерхий О. О. Притягнення до відповідальності найвищого керівництва держави за злочин агресії у ХХІ столітті. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 251-253. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33285
Keywords: злочин агресії; міжнародна кримінальна відповідальність; МКС; імунітет глав держав; Кампальські поправки; спеціальний трибунал; Україна; Росія; crime of aggression; international criminal responsibility; ICC; head of state immunity; Kampala amendments; special tribunal; Ukraine; Russia