Зміна ролі особистості як елементу соціуму в контексті глобалізаційних викликів - Шрагіна, Л.; Shrahina, L.; Меєрович, М.; Meierovych, M. (Національний університет "Одеська юридична академія"; Міжнародний гуманітарний університет, 2023)
глобалізації, використаємо розроблені авторами функціонально-системний підхід (ФСП) та теорію розвитку штучних систем (ТРШС), згідно з якими створення та розвиток будь-якої штучної системи (ШС) відбувається наступним чином: потреба, що виникає в людини, призводить до необхідності створити об'єкт, що задовольняє цю потребу за допомогою виконання своєї основної функції (ОФ). В результаті розв’язання діалектичного протиріччя між процесами в економіці та соціумі по ланцюжку функціонально-системних зв'язків (розвиток економіки – розвиток системи освіти – зріст самосвідомості – звільнення людського духу – підвищення рівня свободи) відбувається трансформація системи цінностей від матеріалізму – до постматеріалізму та від цінності виживання – до цінності самовираження та самореалізації
Зміна ролі особистості як елементу соціуму в контексті глобалізаційних викликів
Шрагіна Л. Зміна ролі особистості як елементу соціуму в контексті глобалізаційних викликів / Л. Шрагіна, М. Меєрович // Психологія життєвого простору особистості в сучасних умовах кризи, глобалізації та цифрової трансформації суспільного життя : матеріали Міжнар. наук.-практич. конф. (м. Одеса,14-15 верес. 2023 р.). - Одеса : Міжнародний гуманітарний університет. - С. 325-324. Режим доступу : https://doi.org/10.32837/11300.26348
Keywords: роль особистості; соціум; глобалізація; role of the individual; society; globalization