Психопрофілактика у кризових та екстремальних ситуаціях - Сугацька, Наталія Василівна; Сугацька, Н. В.; Дудукіна, Альона Олегівна; Дудукіна, А. О. (Одеса : Фенікс, 2026)
Сучасне суспільство характеризується високою динамікою соціально-економічних процесів, постійними стресогенними впливами та зростанням рівня психоемоційного напруження, проблема збереження психічного здоров’я набуває особливого значення. Одним із ключових напрямів цієї діяльності є психопрофілактика, яка забезпечує своєчасне попередження порушень у сфері психічного життя людини та сприяє розвитку її адаптивного потенціалу. Вона охоплює широкий спектр напрямів діяльності, зокрема психологічну підготовку, психогігієну, психоосвіту, ранні інтервенції та превентивні програми, що реалізуються в освітньому середовищі, на робочих місцях, а також у ситуаціях воєнних дій чи інших екстремальних обставинах. Її історичний розвиток відображає еволюцію ставлення людини до власного психічного стану – від пасивного сприйняття проблем до активного збереження і зміцнення психологічного благополуччя.
Сугацька Н. В., Дудукіна А. О. Психопрофілактика у кризових та екстремальних ситуаціях. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 427-430. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33242
Keywords: психопрофілактика; психічне здоров’я; психологічний стан; стресостійкість; кризові ситуації; psychoprophylaxis; mental health; psychological state; stress resistance; crisis situations