Суб’єкти, що сприяють у нагородній процедурі як різновиді адміністративної процедури - Ковбас, Ігор Васильович; Ковбас, І. В.; Ковбас, Игорь Васильевич; Kovbas, Ihor V. (Одеса : Гельветика, 2020)
Ефективність нагородної процедури як виду адміністративної процедури багато в чому залежить від визначеності ролі суб'єктів, які впливають на нагородну процедуру. Не будучи основними або ж обов'язковими суб'єктами, без яких нагородна процедура взагалі не може бути, як-от: суб'єкт нагородження та особа (колектив осіб), щодо яких нагородження здійснюється, особи, що сприяють, відіграють також важливу роль. Саме вони ініціюють процедуру, подають клопотання про нагородження, перевіряють дотримання вимог нагородного законодавства щодо заслуг, щодо періодичності нагородження, ступневості визначення, готують матеріали до розгляду й забезпечують виконання акта про нагородження. Найбільша кількість таких суб'єктів та їхнє розмаїття зумовлюють плутанину, затягування нагородної процедури, дублювання положень та істотно знижують ефект застосування нагородного законодавства та використання ресурсу нагороди. Важливо визначитися не тільки з колом таких суб'єктів, але й їхнім статусом, моделями їхніх взаємовідносин. В умовах активного громадського обговорення проєкту Закону України «Про адміністративну процедуру», положення якого мають поширюватися і на нагородну процедуру, а також у перспективі реалізації ідеї прийняття Нагородного кодексу України проблематика визначеності статусу суб'єктів, що сприяють нагородній процедурі, істотно актуалізується, набуває не тільки теоретичного, але й практичного значення. Важливо чітко усвідомлювати, які суб'єкти є тими, що сприяють нагородній процедурі, яким є їхній статус, чи виникають проблеми у їхньому функціонуванні, чи впливають ці проблеми на ефективність нагородної процедури загалом, що потрібно зробити, щоб усунути ці проблеми. Метою роботи є аналіз тематичних наукових, публіцистичних, навчальних, нормативних джерел, виокремлення проблематики участі суб'єктів у нагородній процедурі як різновиді адміністративної процедури й формулювання пропозицій щодо їхнього розв'язання. Об'єкт роботи становлять суспільні відносини, які безпосередньо пов'язані з нагородною процедурою. Предмет дослідження формують теоретико-методологічні положення стосовно суб'єктів нагородної процедури. Методи дослідження - це сукупність загальнонаукових і спеціальних методів наукового дослідження, серед яких - діалектичний, порівняльно-правовий, експертних оцінок, юридично-логічний, прогнозування, моделювання. Проблематику суб'єктів нагородної процедури як виду адміністративної процедури досліджували лише фрагментарно А. Осадчий, І. Бойко, О. Зима, О. Соловйова, В. Заїка, А. Майдебура, Д. Коритько та інші вчені. Проте комплексних наукових тематичних робіт, на жаль, немає, що й зумовлює прогалину у вітчизняній правовій доктрині та у науковому базисі нагородної нормотворчості. Окремі питання суб'єктів нагородної процедури висвітили у своїх роботах О. Кузьменко, В. Колпаков, Т. Коломоєць, О. Миколенко, які і слугували базою для написання роботи. Результати: Цілком можна запропонувати авторське визначення суб'єктів нагородної процедури як визначених законодавством України осіб (фізичних осіб, їхніх колективів, юридичних осіб, суб'єктів публічної адміністрації, суб'єктів публічної влади), наділених відповідним статусом у процедурі, пов'язаній із нагородженням, позбавленням, поновленням державними нагородами, гарантуванням їх. Серед них своє чільне місце посідають ті, що сприяють нагородній процедурі. їхня кількість і розмаїття є надмірно завеликим, що вимагає модернізації їхньої системи та вдосконалення чинного законодавства в частині визначення статусу таких суб'єктів. Варто визначити їхню кількість для того, щоб їх не було багато (наприклад, на стадіях порушення, ініціювання), проте їх не може бути і замало (щоб громадськість і фахова спільнота мали можливість брати участь у процедурі). Саме тому у розділі Нагородного кодексу України (фінального кодифікованого акта, що має регламентувати суспільні відносини, пов'язані з нагородженням) має бути визначено перелік таких суб'єктів, їхній правовий статус і чітко унормовані форми й методи їх залучення до нагородної процедури, результати їхньої діяльності.

Эффективность наградной процедуры как вида административной процедуры во многом зависит от определенности роли субъектов, влияющих на наградную процедуру. Не будучи основными или обязательными субъектами, без которых наградная процедура вообще не может быть, как: субъект награждения и лицо (коллектив лиц), по которым награждения осуществляется, лица, способствующие, играют также важную роль. Именно они инициируют процедуру, подают ходатайство о награждении, проверяют соблюдение требований наградного законодательства по заслугам, по периодичности награждения, ступневости определения, готовят материалы к рассмотрению и обеспечивают выполнение акта о награждении. Наибольшее количество таких субъектов и их разнообразие обуславливает путаницу, затягивание наградной процедуры, дублирование положений и существенно снижает эффект применения наградного законодательства и использования ресурса награды. Важно определиться не только с кругом таких субъектов, но и их статусом, моделями их взаимоотношений. В условиях активного общественного обсуждения проекта Закона Украины «Об административной процедуре», положения которого должны распространяться и на наградную процедуру, а также в перспективе реализации идеи принятия Наградного кодекса Украины проблематика определенности статуса субъектов, способствующих наградной процедуре, существенно актуализируется, приобретает не только теоретическое, но и практическое значение. Важно четко осознавать, какие субъекты являются теми, которые способствуют наградной процедуре, каков их статус, какие возникают проблемы в их функционировании, как влияют эти проблемы на эффективность наградной процедуры в общем, что нужно сделать, чтобы устранить эти проблемы. Целью работы является анализ тематических научных, публицистических, учебных, нормативных источников, выделение проблематики участия субъектов в наградной процедуре как разновидности административной процедуры и формулирование предложений по их решению. Объект работы составляют общественные отношения, которые непосредственно связаны с наградной процедурой. Предмет исследования формируют теоретико-методологические положения относительно субъектов наградной процедуры. Методы исследования - это совокупность общенаучных и специальных методов научного исследования, среди которых - диалектический, сравнительно-правовой, экспертных оценок, юридически-логический, прогнозирования, моделирования. Проблематику субъектов наградной процедуры как вида административной процедуры исследовали лишь фрагментарно А. Осадчий, И. Бойко, А. Зима, А. Соловьева, В. Заика, А. Майдебура, Д. Корытько и другие ученые. Однако комплексных научных тематических работ, к сожалению, нет, что и обуславливает пробел в отечественной правовой доктрине и в научном базисе наградного нормотворчества. Отдельные вопросы субъектов наградной процедуры высветили в своих работах А. Кузьменко, В. Колпаков, Т. Коломоец, А. Миколенко, которые и служили базой для написания работы. Результаты: Вполне можно предложить авторское определение субъектов наградной процедуры как определенных законодательством Украины лиц (физических лиц, их коллективов, юридических лиц, субъектов публичной администрации, субъектов публичной власти), наделенных соответствующим статусом в процедуре, связанной с награждением, лишением, восстановлением государственными наградами, их обеспечением. Среди них свое главное место занимают те, что способствуют наградной процедуре. Их количество и разнообразие является чрезмерно велико, что требует модернизации их системы и совершенствования действующего законодательства в части определения статуса таких субъектов. Следует определить их количество для того, чтобы их не было много (например, на стадиях возбуждения, инициирования), однако их может быть и маловато (чтобы общественность и профессиональное сообщество имели возможность участвовать в процедуре). Именно поэтому в разделе Наградного кодекса Украины (финального кодифицированного акта, должны регламентироваться общественные отношения, связанные с награждением) должен быть определен перечень таких субъектов, их правовой статус и четко урегулированы формы и методы их привлечения к наградной процедуре, результаты их деятельности.

The effectiveness of award procedure as a type of administrative procedure in a lot of things depends on identifying the role of the subjects that influence the award procedure. While not main or necessary subjects, ones without whom the award procedure cannot happen, for example: subject of the award and a person (persons), that receive said award, and subjects, that influence the procedure, are all play important role. It is them that initiate the procedure, submit the award petition, check compliance with the requirements of award legislation concerning merits, periodic nature of the awards, and degree of determination, ensure the implementation of the award act, and those who ready the materials for the review. It is this variety of subjects and their differences that cause misunderstanding, draw out the award procedure, duplicate some positions and significantly reduces award legislation’s the effect and award recourse’s use. It is important not only to determine the range of said subjects, but also their status, and their models of relations. Under conditions of active civic discussion of Ukrainian Law’s project “Concerning the Award Procedure”, which positions must grasp the award procedure as well as in perspective must realize the idea of accepting Ukrainian Award Legislation issue with determining the status of subject, that influence the award procedure, is actualizing, and gaining not just theoretical, but also practical meaning. It is important to fully understand, which subjects are influencing the award procedure, what are their status, are there problems in their functionality, are such problems affect the effectiveness of award procedure as a whole, and what must be done to remove such issues. The Purpose of the paper is to analyze the existing scientific, journalistic, educational, legal sources on the theme, separate the issues of subject’s participating in award procedure as a type of administrative procedure, and to form the means to solve them. The object of the paper is formed by societal relations that directly linked to award procedure. The subject of the research is theoretic and methodological positions about subjects of award procedure. Research methods used are scientific and special methods of scientific understanding, including: dialectical, logical, legal, cross-referencing and experts’ judgments, with prognostication and modeling. The issues with the subjects of award procedure as a type of administrative procedure are fragmentarily researched by A. Osadchyu, I. Boyko, O. Zyma, O. Solovyova, V. Zaika, A. Maydeburah, D. Koryt’ko, etc. Nevertheless, there exist no complex scientific papers on the theme, which forms a gap in Ukrainian legislative doctrine and in scientific base for award rule-making. Some questions about subjects of award procedure are raised in the papers of O. Kyzmenko, V. Kolpakov, T. Kolomoets, O. Mykolenko, which were the base for this paper. The results: It is quite possible to offer the author's definition of subjects of award procedure as the persons defined by the legislation of Ukraine (individuals, their collectives, legal entities, subjects of public administration, subjects of public power), endowed with the corresponding status in procedure connected with rewarding, deprivation, renewal of state awards, guaranteeing them. Among them, those who promote the award procedure occupy a prominent place. Their number and diversity are too large, which requires modernization of their system and improvement of current legislation in terms of determining the status of such entities. It is necessary to determine their number so that there are not many of them (for example, at the stages of violation, initiation), but they can not be enough (so that the public and the professional community have the opportunity to participate in the procedure). That is why the section of the Award Code of Ukraine (the final codified act that should regulate public relations related to the award) should have defined the list of such entities, their legal status and clearly standardized forms and methods of their involvement in the award procedure, their results activities
Ковбас І. В. Суб’єкти, що сприяють у нагородній процедурі як різновиді адміністративної процедури / І. В. Ковбас // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 26 / голов. ред. Ю. В. Цуркан-Сайфуліна ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Гельветика, 2020. – C. 56-63.
Keywords: нагородна процедура; адміністративна процедура; суб'єкти; суб'єкти, що сприяють у нагородній процедурі; статус; удосконалення; законодавство; спеціальний суб'єкт; додаткові суб'єкти; наградная процедура; административная процедура; субъекты; субъекты, содействующие в наградной процедуре; статус; совершенствование; законодательство; специальный субъект; дополнительные субъекты; award procedure; administrative procedure; subjects; subjects that influence the award procedure; status; improvement; legislation; special subject; additional subjects; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE