Правосвідомість як відносно незалежний елемент правової системи - Міхайліна, Т. В.; Михайлина, Т. В.; Mikhailina, T. V. (Одеса : Видавничий дім "Гельветика", 2017)
Статтю присвячено аналізу правової реальності з позиції теорії систем та виявленню місця та ролі в ній правосвідомості. Обґрунтовано, що поряд із загальновизнаними елементами правової системи необхідно враховувати правосвідомість, яку неможливо повністю включити у базові компоненти, як і повністю вивести за їх межі.

Правосознание как относительно независимый элемент правовой системы. Статья посвящена анализу правовой реальности с позиции теории систем и выявлению места и роли в ней правосознания. Обосновано, что наряду с общепризнанными элементами правовой системы необходимо учитывать правосознание, которое невозможно полностью включить в базовые компоненты, равно как и полностью исключить из них.

Legal awareness as a relatively independent element of the legal system. This article analyzes the legal reality from the position of theory of systems and the identification of the place and the role of legal awareness. It is proved that along with the generally recognized elements of the legal system it is necessary to consider the sense of justice, which cannot be fully included in the core components, as well as completely excluded from them.
Міхайліна Т. В. Правосвідомість як відносно незалежний елемент правової системи / Т. В. Міхайліна // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) [та ін.]. – Одеса : Видавничий дім "Гельветика", 2017. – Вип. 79. – С. 80-85.
Keywords: правова система; правова реальність; правосвідомість; інтегративне праворозуміння; правовая система; правовая реальность; правосознание; интегративное правопонимание