Левіафан або фікція? Держава у роботах ранніх соціологів міжнародного права - Письменна, В. О.; Письменная, В. О.; Pismenna, V. O. (Одеса : Фенікс, 2014)
Два вчених зі світовим ім’ям, один період творчості — і дві абсолютно різні «соціології міжнародного права», що ілюструють ідейне протистояння між представниками потенційної держави-агресора з її непорушним суверенітетом задля відгородження від тиску світового співтовариства, та представниками ймовірної держави-жертви, для якої використання міжнародного права задля розмивання концепції суверенітету гарантує відносну безпеку. Видається логічним, що моделі держави М. Губера та Ж. Сселя і у наш час можуть бути використані для аналізу міжнародного права, а роботи перелічених вчених являють собою унікальні, неординарні та яскраві дослідження соціальної природи міжнародного права, вартими їх наступного вивчення.
Письменна В. О. Левіафан або фікція? Держава у роботах ранніх соціологів міжнародного права / В. О. Письменна // Правове життя сучасної України: матеріали Міжнар. наук. конф. проф.-викл. та аспірант. складу / відп. за вип. В. М. Дрьомін; НУ ОЮА, Півд. регіон. центр НАПрН України. – Одеса: Фенікс, 2014. – Т. 2. – С. 264-266.
Keywords: міжнародне право; держава; соціологія міжнародного права; международное право; государство; социология международного права; international law; state; sociology of international law