Structure of the geographical block for archival information retrieval systems - Prokop, Yuliia; Trofymenko, O. G.; Voronoy, S. M.; Прокоп, Ю. В.; Трофименко, О. Г.; Вороной, С. М. (ДонНТУ, 2020)
В умовах зростання інтересу до історичних, краєзнавчих та генеалогічних досліджень зростає суспільний попит на створення архівних інформаційно -пошукових систем, які б мали ефективні засоби швидкого виявлення документів та пошуку відомостей певної тематики, зокрема, для відбору архівних справ за географічною ознакою. В статті пропонується ієрархічна структура географічного блока для систем пошуку архівної інформації, яка враховує регіональні особливості устрою країни в різні історичні періоди. Завдяки встановленню адміністративних зв'язків між районом/повітом, областю/губернією і відповідними населеними пунктами, система при використанні цієї структури дозволяє здійснювати пошук архівних даних не лише за назвами населених пунктів, а й по повітах і губерніях та всіх підпорядкованих ним адміністративних одиницях. Наукова новизна результатів полягає у комплексному вирішенні проблем пошуку архівних даних за географічною ознакою, що дозволить архівістам вдосконалити облік документів, а користувачам оптимізувати пошук даних при онлайн -звертанні до архівних установ.
Структура географічного блока для архівної інформаційно-пошукової системи
Prokop Y. V. Structure of the geographical block for archival information retrieval systems / Y. V. Prokop, O. G. Trofymenko, S. M. Voronoy // Наукові праці ДонНТУ. Серія: Інформатика, кібернетика та обчислювальна техніка. – 2020. – №1(30). – С. 90–100.
Keywords: інформаційно-пошукова система; архівні бази даних; пошук за географічною ознакою; маркування архівних документів; пошук архівних даних; information retrieval system; archival database; geographic search; archival documents marking; archive data search