Згода та інші підстави виникнення цивільних правовідносин щодо персональних даних - Бєлова, Ю.; Bielova, Yu. (Одеса : Гельветика, 2020)
Стаття присвячена питанням виникнення підстав цивільних правовідносин щодо персональних даних. Важливою підставою виникнення цивільних правовідносин щодо персональних даних є згода суб’єкта персональних даних, яку слід розглядати як вияв можливості вільно визначати свою поведінку у сфері особистого життя, спрямовану на те, щоб уповноважити володільця персональних даних на їх подальшої обробку, та забезпечує контроль суб’єкта персональних даних за їх обробкою. Згода суб’єкта персональних даних як юридичний факт слугує підставою для обробки таких даних. Згода суб’єкта персональних даних має всі ознаки одностороннього правочину: є дією особи (добровільним волевиявленням фізичної особи), спрямованою на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків (щодо надання дозволу на обробку її персональних даних). Об’єктивована форма згоди суб’єкта персональних даних повинна давати змогу зробити висновок про надання згоди та може бути вчинена у письмовій формі, здебільшого у вигляді окремого документу, або як одна з умов договору; шляхом конклюдентних дій, якщо його поведінка засвідчує волю на обробку персональних даних, зокрема, шляхом проставлення відмітки про надання дозволу на обробку своїх персональних даних під час реєстрації в інформаційно-телекомунікаційній системі суб’єкта електронної комерції. Згода суб’єкта персональних даних відрізняється від інших підстав обробки персональних даних тим, що інші підстави обробки обтяжені додатковою умовою – «тестом на необхідність». Обробка персональних даних буде вважатися правомірною, якщо вона є необхідною для досягнення цілей, зумовлених у відповідній підставі. Якщо ж обробка персональних даних виходить за межі такої необхідності, то для її здійснення вже потрібна згода суб’єкта персональних даних. Отримання згоди суб’єкта персональних даних не звільняє їх володільця від обов’язку дотримуватися загальних та особливих вимог до обробки персональних даних. Згода фізичної особи на обробку персональних даних не тягне за собою її відмову від прав суб’єкта персональних даних чи звуження їх змісту. Так само згода на обробку персональних даних не позбавляє та не обмежує можливості захисту персональних даних.

The paper is dedicated to issues on grounds for the appearence of civil legal relations regarding personal data. An important ground for the appearence of civil legal relations regarding personal data is consent of personal data subject. The consent of personal data subject has to be understood as a manifestation of opportunity for free determination of own behavior in the field of privat life that, on the one hand, is aimed to to authorize an owner of personal data for the futher processing and, on the other hand, provides a control of the personal data subject on its processing. The consent of personal data subject as a juridical fact is a ground for processinf such data. The consent of personal data subject has all features of unilateral transaction as it is an action of a person (voluntary expression of the will of an individual) that is aimed at acquiring, changing or terminating civil rights and obligations (for granting permission to process her personal data). Objective form of the consent of subject of personal data has to provide opportunity to conclude about consent, and can be committed: in writting, as a rule, as a particular document or as a one of the conditions of agreement; in the way of implicit actions where his behavior indicates a willingness to process personal data, particularly in the way of marking the permission to process their personal data during registration in the information and telecommunication system of the e-commerce entity. The consent of personal data subject is different from other grounds of personal data processing as other grounds of processing are burdened with an additional condition – “a test of necessity”. Personal data processing is lawful where it is necessary to achieve the objectives set out in the relevant grounds. Where the personal data processing is out of the frame of such necessaty, its realization demands the consent of personal data subject. Obtaining a consent of personal data subject does not release their owner from the obligation to comply with the general and special requirements for the processing of personal data. The consent of individual for personal data processing does not entail its waiver of the rights of the data subject or the narrowing of their content. Similarly, consent to the processing of personal data does not deprive or limit the possibility of protection of personal data.
Бєлова Ю. Згода та інші підстави виникнення цивільних правовідносин щодо персональних даних / Ю. Бєлова // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 3. - С. 348-355.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; personal data; grounds for the appearence of civil legal relations; consent; personal data processing; персональні дані; підстави виникнення цивільних правовідносин; згода; обробка персональних даних