Стилістичний та комунікативний аспект сучасного українського газетного тексту - Назаренко, Оксана Миколаївна; Назаренко, О. М.; Назаренко, Оксана Николаевна; Nazarenko, Oksana M.; Лазаренко, Світлана В'ячеславівна; Лазаренко, С. В.; Лазаренко, Светлана Вячеславовна; Lazarenko, Svitlana V. (Institute for Montenegrin Language and Literature, 2019)
Статтю присвячено дослідженню особливостей сучасного українського газетного тексту в стилістичному та комунікативному аспектах. Описано теорію текстових структур, релевантну для аналізу текстів мас-медіа, де один і той самий текст може по-різному інтерпретуватися, залежно від авторського чи перцептивного типу. Розглянуто жанрові, змістові і прагматичні особливості текстів мас-медіа спричинені зсувом меж між функціональними стилями мовлення і відповідно способами відображення дійсності. Проаналізовано та доведено, що сучасний газетний текст є функціонально неоднорідним, він поєднує елементи художнього та наукового текстів із домінуванням художньої стилістики. Реалізація художньої лінгвопоетики в газетному тексті, здійснюється за допомогою цитування, алюзій, центонних текстів, мовних ігор, текстової поліфонії, актуалізації ролі автора та читача, стилістичних прийомів пародії та імітації, визначено їх маркери вираження. З’ясовано домінування чинника адресанта сучасного газетного тексту, яке виражається через його активну позицію та авторський монолог. Наголошено, що для журналістського тексту характерно використання прийомів, традиційно властивих художній стилістиці та поетиці художньої літератури.

The article is devoted to the study of stylistic and communicative aspects of the modern Ukrainian newspaper text. The theory of textual structures that is relevant for analyzing of media texts is described. It has been established that one text can be interpreted differently depending on the author’s or perceptual type. Genre, meaningful and pragmatic features of the media’s texts, which are caused by changes in the boundaries between the functional styles of speech and ways of reflecting reality, are considered. It has been analyzed and proved that modern newspaper text is functionally heterogeneous: it combines elements of artistic and scientific texts with the dominance of artistic style. Means of realization of artistic linguistic poetics in newspaper text are quotations, allusions, centonic texts, language games, text polyphony, actualization of the role of the author or reader, stylistic methods of parody and imitation. It has been established the dominance of the addresser of the modern newspaper text, which is expressed by its active position and author’s monologue. It is noted that newspaper text is characterized by the use of techniques traditionally associated with artistic stylistics and poetics of fiction.
Stylistic and communicative aspect of modern Ukrainian text
Назаренко О. Стилістичний та комунікативний аспект сучасного українського газетного тексту / О. Назаренко, С. Лазаренко // Lingua Montenegrina. – Vol. 24. - Institute for Montenegrin Language and Literature, 2019. – P. 141-152.
Keywords: газетний текст; стилістичні особливості; комунікативний аспект; публіцистичний стиль; адресант; адресат; художня лінгвопоетика; newspaper text; stylistic features; communicative aspect; journalistic style; addresser; addressee; artistic lingopoetics; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics