Нові медіа в контексті сучасних комунікативних практик - Стратонова, Н. О.; Stratonova, N. O. (My University, 2017)
У статті розглядається феномен сучасної інформаційної культури – нові медіа. Зазначено, що термін «нові медіа» позначає інтерактивні електронні видання, що комбінують формати подання інформації; різновид цифрових медіа. Наприклад, їхнім контентом може бути відео, онлайн-радіо, телевізійна трансляція, анімація, звукове оформлення та власне текст. У контексті сучасних комунікативних практик здійснено їх аналіз, виокремлено критерії існування нових медіа, проаналізовано їхню соціокультурну значeoість. З-поміж категорій нових медіа виокремлено такі: цифровий код, інтерактивність, інтеграція. Зазначено, що ключовою характеристикою нових медіа є їхнє культурне транскодування. Вони мають подвійну структуру: комп’ютерний рівень (програмування) і культурний рівень (зразки комунікативної культури). Культурне транскодування полягає в можливості перекладання одних культурних смислів на інші. Культурний і комп’ютерний рівень, своєю чергою, впливають один на одного. Зазначено, що використання нових медіа в соціокультурному просторі міжлюдського спілкування цілком відповідає реальним вимогам сучасного інформаційного суспільства.

В статье рассматривается феномен современной информационной культуры – новые медиа. Указано, что термин «новые медиа» обозначает интерактивные электронные издания, комбинируют форматы представления информации; разновидность цифровых медиа. Их контентом может быть видео, онлайн-радио, телевизионная трансляция, анимация, звуковое оформление и собственно текст. В контексте современных коммуникативных практик, осуществлено их анализ, выделены критерии существования новых медиа, а проанализированы их социокультурную значимость. Среди категорий новых медиа выделены следующие: цифровой код, интерактивность, интеграция. Отмечено, что ключевой характеристикой новых медиа является их культурное транскодирование. Они имеют двойную структуру: компьютерный уровень (программирование) и уровень коммуникативной культуры. Культурное транскодирование заключается в возможности переложения одних культурных смыслов на другие. Культурный и компьютерный уровень, в свою очередь, влияют друг на друга. Отмечено, что использование новых медиа в социокультурном пространстве между человеческого общения вполне соответствует реальным требованиям современного информационного общества.

The article deals with the phenomenon of modern information culture – new media. It is noticed that the term “new media” refers to interactive electronic publication that combined format providing information; a variety of digital media. As an example, their content can be video, online radio, television broadcasting, animation, sound design, and, in fact, the text in the context of modern communication practices, conducted their analysis to isolate criteria for the existence of new media and analyze their social and cultural significance. Among the categories of new media it is singled out the following: digital code; interactivity; integration. It is noted that a key characteristic of the new media is their cultural transcoding. They have a dual structure: the level of computer (programming) and level of the communicative culture. Cultural transcoding is the possibility of shifting some cultural meanings to others. Cultural and computer level, in turn, affect on each other. It is noticed that the use of new media in the sociocultural space between human communication is consistent with the real requirements of the modern information society.
Стратонова Н. О. Нові медіа в контексті сучасних комунікативних практик / Н. О. Стратонова // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 16. - С. 131-134.
Keywords: медіакультура; нові медіа; цифрові медіа; комунікація; медиакультура; новые медиа; цифровые медиа; коммуникация; media culture; new media; digital media; communication