Співвідношення категорій «правовідносини інтелектуальної власності» та «регулятивні, організаційні, охоронні цивільні правовідносини» - Харитонов, О. І.; Харитонов, О. И.; Kharitonov, О. I. (Одеса : Юрид. л-ра, 2012)
Цивільні правовідносини прийнято поділяти на регулятивні, організаційні та охоронні.Зважаючи на складний характер правовідносин інтелектуальної власності , поєднання в них прийомів імперативного та диспозитивного регулювання, регулятивного та охоронних елементів тощо, вони можуть бути як регулятивними, так і організаційними. Охоронні цивільні правовідносини постають як результат, спеціальний правовий наслідок деформації регулятивних цивільних правовід- носин, котра не може бути виправлена без застосування такого примусу. Та мова не може йти про охоронні правовідносини інтелектуальної власності, адже у випадку їх порушення учасниками цих самих правовідносин виникають охоронні цивільні правовідносини, що не належать до сфери права інтелектуальної власності.
Харитонова О. І. Співвідношення категорій «правовідносини інтелектуальної власності» та «регулятивні, організаційні, охоронні цивільні правовідносини» / О. І. Харитонов // Актуальні проблеми держави і права : збірник наук. праць. Вип. 65 / НУ «ОЮА» , редкол. С. В. Ківалов (голов. ред.) та ін., відп. за вип. В. М. Дрьомін. – Одеса : Юрид. л-ра, 2012. – С. 115-125.
Keywords: правовідносини інтелектуальної власності; регулятивні правовідносини; організаційні правовідносини; охоронні правовідносини; правоотношения интеллектуальной собственности; регулятивные правоотношения; организационные правоотношения; охранные правоотношения; intellectual legal relationships; regulatory legal relationships; organizational legal relationships; protective legal relationships