Міжнародно-правові ідеї Ганса Кельзена та сучасні політико-правові процеси в Україні - Коваль, Дмитро Олександрович; Коваль, Дмитрий Александрович; Koval, Dmytro O. (My University, 2014)
У статті проаналізовано ідеї австрійського позитивіста Ганса Кельзена щодо співвідношення міжнародного та національного права і суверенітету. в тісному логічному зв’язку представлено погляди Г. Кельзена щодо вказаних питань, його бачення проблеми coup d’etat та революцій. констатовано, що coup d’etat не може розглядатися як автоматично нелегітимний спосіб встановлення уряду з точки зору міжнародного права. вказано, що бачення Г. Кельзена щодо coup d’etat було згодом доповнене ідеєю про демократичність нового встановленого уряду. виділено характеристики демократичного уряду.

В статье проанализированы идеи австрийского позитивиста Ганса Кельзена о соотношении международного и национального права и суверенитета. в тесной логической связи представлены взгляды Г. Кельзена по этим вопросам и его видение проблемы coup d’etat и революций. Констатировано, что coup d’etat не может рассматриваться как автоматически нелегитимный способ установления правительства с точки зрения международного права. указано, что видение Г. Кельзена по coup d’etat было впоследствии дополнено идеей о демократичности нового установленного правительства. Выделены характеристики демократического правительства.

The paper analyzes the ideas of the Austrian lawyer Hans Kelsen on the relationship between international and national law and sovereignty. Kelsens’ views are presented in close logical connection with his vision on coup d’etat and revolutions. It is stated that the coup d’etat cannot automatically be regarded as an illegitimate way to establish the government in terms of international law. It is indicated in the paper that Kelsens’ vision on coup d’etat was later expanded with the idea of the democracy of new installed government. The features of a democratic government are distinguished.
Коваль Д. О. Міжнародно-правові ідеї Ганса Кельзена та сучасні політико-правові процеси в Україні / Д. О. Коваль // ФІлософія права і загальна теорія права. - 2014. - № 1-2. - С. 471-476.
Keywords: Ганс Кельзен; coup d’etat; суверенітет; примат міжнародного права; нормативізм; революція в Україні; Ганс Кельзен; суверенитет; примат международного права; нормативизм; революция в Украине; Hans Kelsen; coup d’etat; sovereignty; primacy of international law; normativism; revolution in Ukraine