Теоретико-правове дослідження статусу автономії в регіоналістській державі (на прикладі Іспанії) - Амєтка, Фатма Аблямітівна; Аметка, Фатма Аблямитовна; Amietka, Fatma A. (My University, 2009)
The problem of creating, functioning the autonomy in the state, for example in Spain. The right of national, administrative autonomies in Spain, which are equal in right with subjects of federation. Initiated state, which consist of autonomies right of autonomies with unide rights gave names of rationalistic states.

В статье рассматривается проблема создания, функционирования автономии в унитарном государстве, в частности в Испании. Характеризуются полномочия национальных, административных автономий Испании которые фактически приравнены в правах с субъектами федерации. Унитарное государство, в составе которого находятся автономные образования с широкими полномочиями, как в Испании, получили название - регионалистское государство.

У статті розглядається проблема створення, функціонування автономії в унітарній державі, зокрема в Іспанії. Характеризуються повноваження національних, адміністративних автономій Іспанії які фактично прирівняні у правах з суб'єктами федерації. Унітарна держава, у складі якого знаходяться автономні утворення з широкими повноваженнями, як в Іспанії, отримали назву - регіоналістська держава.
Амєтка Ф. А. Теоретико-правове дослідження статусу автономії в регіоналістській державі (на прикладі Іспанії) / Ф. А. Амєтка // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред.), Л. І. Кормич (заст. голов. ред.), Ю. П. Аленін [та ін.] ; МОН України, ОНЮА. – Одеса : Фенікс, 2009. – Вип. 38. – С. 47-51.
Keywords: регіоналістська держава; Іспанія; правовий статус автономії; автономія в унітарній державі; Статут автономії; rationalistic states; регионалистское государство; Испания; правовой статус автономии; автономия в унитарном государстве; Устав автономии; regionalist state; Spain; the legal status of autonomy; autonomy within a unitary state; Statute of autonomy