Життєвий успіх як елемент щастя в спадщині Антонія Радивиловського в контексті української духовної культури XVII століття - Співак, В. В.; Спивак, В. В.; Spivak, V. V. (My University, 2017)
Стаття присвячена дослідженню уявлень про життєвий успіх як елемент розуміння щастя в українській духовній культурі епохи бароко. Проаналізовано тлумачення уявлень про успішне життя людини в спадщині Антонія Радивиловського порівняно з текстами Іоаникія Галятовського. Також для порівняльного аналізу використано проповіді польських авторів: Петра Скарги та Томаша Млодзяновського. Робиться висновок про наявність у вітчизняній філософській культурі впливу протестантських і ренесансних уявлень про щасливе життя. Ознаками успішного життя українськими та польськими авторами визнаються володіння багатством, кар’єрне зростання, влада, слава тощо. Більшість авторів висловлюється щодо цього виду щастя негативно, вбачаючи в ньому загрозу християнському благочестю. Натомість Антоній Радивиловський у своїх повчаннях намагається спрямувати прагнення пастви до життєвого успіху в християнське русло, стверджуючи можливість поєднання успіху та благочестя.

Статья посвящена исследованию представлений о жизненном успехе как элементе понимания счастья в украинской духовной культуре эпохи барокко. Проанализировано толкование представлений об успешной жизни человека в наследии Антония Радивиловского в сравнении с проповедями Иоаникия Галятовского. Также для сравнительного анализа использованы проповеди польских авторов: Петра Скарги и Томаша Млодзяновского. Делается вывод о наличии в от ечественной философской культуре влияния протестантских и ренессансных представлений о счастливой жизни. Признаками успешной жизни украинскими и польскими авторами признаются владение богатством, карьерный рост, власть, слава и т. д. Большинство авторов высказываются об этом виде счастья негативно, видя в нем угрозу христианскому благочестию. Однако Антоний Радивиловский в своих поучениях пытается направить стремление паствы к жизненному успеху в христианское русло, утверждая возможность сочетания успеха и благочестия.

The article is devoted to the study of perceptions of life’s success as an element of understanding happiness in the Ukrainian spiritual culture of the Baroque era. The author analyzes the interpretation of representations of a successful human life in the legacy of Anthony Radivilovsky in comparison with the texts of Ioanikii Galyatovsky. Also, for the comparative analysis, the sermons of the Polish authors: Petr Skarga and Tomasz Mlodzianowski were used. The conclusion is drawn about the presence in the domestic philosophical culture of the influence of Protestant and Renaissance ideas about a happy life. The signs of successful life by Ukrainian and Polish authors are recognized: possession of wealth, career growth, power, glory, etc. Most authors express a negative view of this kind of happiness, seeing it as a threat to Christian piety. Instead, Antony Radivilovsky in his teachings tries to direct the aspiration of the congregation to life’s success on the Christian front, arguing the possibility of combining success and piety.
Співак В. В. Життєвий успіх як елемент щастя в спадщині Антонія Радивиловського в контексті української духовної культури XVII століття / В. В. Співак // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 20. - С. 120-123.
Keywords: історія філософії; українська філософія; бароко; щастя; успіх; история философии; украинская философия; барокко; счастье; успех; history of philosophy; Ukrainian philosophy; baroque; happiness; success