Комп’ютерні мережі : методичні рекомендації для практичних та лабораторних занять (частина 1) - Педяш, В. В.; Йона, Л. Г.; Мазур, Г. Д. (Одеса : Міжнар. гуманітар. ун-т, 2025)
Методичні рекомендації до практичних та лабораторних занять з дисципліни «Комп’ютерні мережі» (перша частина) розроблено відповідно до навчального плану підготовки здобувачів вищої освіти. Посібник охоплює перші сім лабораторних робіт, спрямованих на освоєння базових принципів побудови, налаштування та діагностики локальних комп’ютерних мереж. Матеріали містять детальні інструкції щодо виконання завдань, від базової конфігурації обладнання Cisco до створення VLAN, реалізації статичної маршрутизації, налаштування безпеки за допомогою ACL та інтеграції бездротових клієнтів. Посібник призначено для здобувачів першого (бакалавського) рівня вищої освіти спеціальностей: A4 Середня освіта (Інформатика), F2 Інженерія програмного забезпечення, F3 Комп’ютерні науки, F7 Комп’ютерна інженерія, F5 Кібербезпека та захист інформації, G5 Електроніка, електронні комунікації, приладобудування та радіотехніка. Завдання можуть виконуватися як у навчальному симуляторі Cisco Packet Tracer, так і в більш просунутих середовищах (наприклад, GNS3) або на реальному мережевому обладнанні, доступному в лабораторіях факультету кібербезпеки, програмної інженерії та комп’ютерних наук. Такий підхід забезпечує гнучкість навчального процесу та сприяє формуванню практичних інженерних навичок, необхідних для подальшого вивчення сучасних мережевих технологій, проходження міжнародних сертифікацій (зокрема CCNA) та виконання кваліфікаційних робіт у галузі інформаційно-комунікаційних технологій.
Педяш В. В. Комп’ютерні мережі : методичні рекомендації для практичних та лабораторних занять (частина 1) [Електронне видання] / В. В. Педяш, Л. Г. Йона, Г. Д. Мазур ; Кафедра комп’ютерної інженерії та інноваційних технологій Міжнародного гуманітарного університету. — Одеса, 2025. — 123 с. — Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/32280
Keywords: комп’ютерні мережі; VLAN; маршрутизація; комутатори Cisco; VLSM; списки контролю доступу ACL