Правові акти Верховного Суду України в системі джерел трудового права - Костюк, В. Л.; Костюк, В. Л.; Kostiuk, V. L. (Одеса : Юрид. л-ра, 2015)
У статті досліджено ключові питання щодо місця й ролі правових актів Верховного Суду України в системі джерел трудового права. Наголошено на основоположній ролі Верховного Суду України в забезпеченні судового контролю за дотриманням права на працю й інших трудових прав, забезпеченні законності (правомірності) системи джерел трудового права. Обґрунтовано віднесення правових актів Пленуму Верховного Суду України до допоміжних джерел трудового права. Підкреслено важливість законодавчого визначення повноважень Пленуму Верховного Суду України щодо узагальнення судової практики, її спрямування в забезпеченні судами єдиних підходів до застосування норм актів трудового законодавства.

Правовые акты Верховного Суда Украины в системе источников трудового права. В статье исследованы ключевые вопросы о месте и роли правовых актов Верховного Суда Украины в системе источников трудового права. Сделан акцент на основополагающей роли Верховного Суд Украины в обеспечении судебного контроля за соблюдением права на труд и других трудовых прав, обеспечении законности (правомерности) системы источников трудового права. Обосновано отнесение правовых актов Пленума Верховного Суда Украины к вспомогательным источникам трудового права. Подчеркнута важность законодательного определения полномочий Пленума Верховного Суда Украины по обобщению судебной практики, ее направлению в обеспечении судами единых подходов к применению норм актов трудового законодательства.

Instruments of the Supreme Court of Ukraine in the system of sources of labour law. In the present paper we study the scientific key issues of the place and role of legal acts of the Supreme Court of Ukraine in the system of sources of labor law. It is noted on the fundamental role of the Supreme Court of Ukraine to ensure judicial review of the right to work and other labor rights, the rule of law (legality) of sources of labor law. It is grounded to attribute legal acts of the Supreme Court of Ukraine as the auxiliary sources of labor law. It is stressed the importance of strengthening of legislative definition of the powers of the Supreme Court of Ukraine regarding summarizing of judicial practice and its direction in the provision of courts of unified approaches to the application of the rules of labor law regulations.
Костюк В. Л. Правові акти Верховного Суду України в системі джерел трудового права / В. Л. Костюк // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) [та ін.] ; відп. за вип. М. В. Афанасьєва. – Одеса : Юрид. л-ра, 2015. – Вип. 75. – C. 323-329.
Keywords: Верховний Суд України; правові акти Верховного Суду України; судовий контроль; трудове законодавство; джерела трудового права; допоміжні джерела трудового права; Верховный Суд Украины; правовые акты Верховного Суда Украины; судебный контроль; трудовое законодательство; источники трудового права; вспомогательные источники трудового права; Supreme Court of Ukraine; legal acts of the Supreme Court of Ukraine; judicial review; labor legislation; sources of labor law; auxiliary sources of labor law