Символ – ключ до культури людства - Бичков’як, О. В.; Бычковьяк, Е. В.; Bychkovyak, O. V. (My University, 2017)
У статті проаналізовані основні значення поняття «символ»: від його первісного значення до сучасних. Зроблено спробу показати генезу поняття символу, специфіку його трактування в культурологічному аспекті. Також зроблено акцент та відмінності символу та знаку в культурі. Висвітлюються особливості розуміння природи символу у І. Канта та Е. Кассірера, котрі мали доволі полярні погляди на дану проблему. У Канта символ використовується там, де неможливо знати предмет безпосередньо, де неможливо об’єктивувати деякий зміст і доводиться лише натякати на нього. У Кассірера символізація розглядається – перш за все, як основна функція людської свідомості, а людина – як «тварина, що творить символи». Символічні форми у Кассірера – це свого роду «органи реальності», те, завдяки чому реальне стає доступне розумінню, стає видимим для нас. Підсумовується, що поняття символу дає нам розуміння важко зрозумілих речей, ніби виступаючи своєрідним ключем до глибинних понять людської культури.

В статье проанализированы основные значения понятия символа от его первоначального значения до современных. Сделана попытка показать генезис понятия «символ», специфику его трактовки в культурологическом аспекте. Также сделан акцент на различия символа и знака в культуре. Освещаются особенности понимания природы символа у И. Канта и Э. Кассирера, которые имели довольно полярные взгляды на эту проблему. У Канта символ используется там, где невозможно знать предмет непосредственно, где невозможно объективировать некоторое содержание и приходится лишь намекать на него. У Кассирера символизация рассматривается – прежде всего, как основная функция человеческого сознания, а человек – как «животное, создающее символы». Символические Формы у Кассирера – это своего рода «органы реальности», то, благодаря чему реальное становится видимым для нас. Подытоживается, что понятие «символ» дает нам понимание часто труднообъяснимых вещей, будто выступая своеобразным ключом к глубинным понятиям человеческой культуры.

The basic meanings of the symbol are analysis in this article: from it original meaning to modern understanding. Attempts to show the genesis of symbol, specifity of interpretations its in culturology. Analized specific of understanding of the symbol in Kantian and Cassirer’s philosophy. In Kantian philosophy symbol is used when we cannot to know the subject directly, when we cannot to objective some content and that’s why we must only to hint on it. In Cassirer's philosophy symbolization is seen – primarily as the main function of human consciousness, and man – as “an animal that creates symbols”. Symbolic forms in Cassirer s philosophy are a kind of “reality organ”, then, thanks to what the real becomes visible to us. It is summarized that concept of symbol gives us understanding such things that often are not so easy for our understanding. That’s why symbol is like a key for humanity culture and help us deeply understand it.
Бичков’як О. В. Символ – ключ до культури людства / О. В. Бичков’як // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 17. - С. 7-9.
Keywords: символ; знак; культура; семіотика; мова; вербалізація; мистецтво; символ; знак; культура; семиотика; язык; вербализация; искусство; symbol; sign; language; culture; semiotics; verbalization; art