Впровадження доктрини позитивних зобов’язань держави щодо прав людини в національний правопорядок - Христова, Г. О.; Khrystova, G. O. (Одеса : Фенікс, 2012)
В статті актуалізована проблематика позитивних зобов’язань держави, обґрунтовано її наукова і практична значущість, визначено основний понятійний ряд, види та нормативні підстави таких зобов’язань в межах Європейської конвенції і практики Європейського суду з прав людини, а також шляхи їх упровадження в національний правопорядок.

В статье актуализирована проблематика позитивных обязательств государства, обоснована его научная и практическая значимость, определены основной понятийный ряд, виды и нормативные основания таких обязательств в рамках Европейской конвенции и практики Европейского суда по правам человека, а также пути их внедрения в национальный правопорядок.

Тhe article is aimed at actualization of the concept of positive obligations of the state; justification of its scientific and practical meaning; definition of basic notions, types and legal ground of such obligations in light of the European Convention and the European court of human rights caselaw and the ways of its introduction to national legal order.
Христова Г. О. Впровадження доктрини позитивних зобов’язань держави щодо прав людини в національний правопорядок / Г. О. Христова // Правове забезпечення ефективного виконання рішень і застосування практики Європейського суду з прав людини : зб. наук. cт. Міжнар. наук.-практ. конф. (Одеса, 15 вересня 2012 р.) / за ред. С. В. Ківалова ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 426-437.
Keywords: доктрина; негативні і позитивні зобов’язання держави; права людини; Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод; практика Європейського суду з прав людини; доктрина; негативные и позитивные обязательства государства; права человека; Конвенция о защите прав человека и основоположных свобод; практика Европейского суда по правам человека; doctrine; negative and positive obligations of the state; human rights; Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms; European Court of Human Rights case-law