Поведінкове моделювання для інтелектуального аналізу веборієнтованих інформаційних систем - Дика, Анастасія Іванівна; Дика, А. І.; Dyka, Anastasiia I. (Одеса : Фенікс, 2026)
Запропоновано формалізований підхід до поведінкового моделювання веборієнтованих інформаційних систем. Визначено математичний апарат, що включає ймовірнісну модель нормальної поведінки, оцінку аномальності сесій та графове представлення переходів між станами. Підхід забезпечує підвищення точності виявлення аномалій за рахунок врахування послідовної та контекстуальної природи вебвзаємодій і становить основу для подальших досліджень у сфері інтелектуального тестування та адаптивного захисту вебсистем.
Дика А. І. Поведінкове моделювання для інтелектуального аналізу веборієнтованих інформаційних систем. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 497-499. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33373
Keywords: інтелектуальний аналіз; веборієнтовані системи; поведінкове моделювання; виявлення аномалій; машинне навчання; граф станів; intelligent analysis; web-oriented systems; behavioral modeling; anomaly detection; machine learning; state graph