Окремі приватноправові аспекти особистої таємниці з огляду на сучасний стан інформаційної безпеки - Матійко, Микола Володимирович; Матійко, М. В.; Матийко, Николай Владимирович; Matiiko, Mykola V. (Одеса : НУ "ОЮА", 2021)
Стаття присвячена дослідженню приватноправових аспектів особистої таємниці. Шляхом аналізу практики суспільного життя досліджено процеси юридизації сфер суспільства, що стосуються особистої таємниці. З'ясовані закономірності, які лежать в основі соціальної та правової сторони сфери суспільного життя, що стосується таємного. Визначена необхідність врахування приватноправовою сферою невід’ємності особистої таємниці від людської природи. Підкреслено особливий характер особистої таємниці у зв’язку зі сферою інтересів, яких стосується особиста таємниця. Визначено співвідношення сфери особистої таємниці та приватного права як концепту. Розглянуті погляди вчених щодо проявів особистої таємниці в приватному праві. Досліджено режим встановлення особистої таємниці в зазначеній сфері. Охарактеризовано окремі прояви теорії таємниць в приватному праві. Підкреслено значущість та багатоаспектність приватноправового підходу до встановлення особистої таємниці. Визначено вплив приватноправової сфери на регулювання умов та встановлення критеріїв віднесення певних відомостей до інформації, доступ до якої обмежується (утворення особистої таємниці), визначення механізму захисту відомостей від неправомірного поширення (міри захисту особистої таємниці), на встановлення санкцій за неправомірне поширення інформації, що захищається (відповідальність за порушення особистої таємниці). Досліджено законодавство, яким закріплюються загальні положення щодо встановлення особистої таємниці в приватноправовій сфері. На прикладі визначення в законодавстві видів інформації, які не можуть бути віднесені до інформації з обмеженим доступом, розглянутий принцип врахування інтересів інших суб’єктів під час встановлення таємниць та встановлення таємниць на суспільну користь. Визначено положення, щодо якого режим особистої таємниці не має входити у протиріччя із загальними вимогами забезпечення здійснення суб’єктами прав та свобод, не ставав причиною обмеження правоздатності суб’єктів. Окремо підкреслено, що встановлення мір захисту особистої таємниці має передбачати механізм надання компенсації за обмеження прав, що можуть виникнути як результат захисту особистої таємниці. Зазначається про важливість зазначених аспектів в сфері юридичної практики. Сформульовано пропозиції щодо подальшого розвитку досліджень особистої таємниці в приватно-правовій сфері.

Статья посвящена исследованию частноправовых аспектов личной тайны. Путем анализа практики общественной жизни исследованы процессы юридизации сфер общества, касающиеся личной тайны. Выяснены закономерности, которые лежат в основе социальной и правовой стороны сферы общественной жизни, что касается сокровенного. Определена необходимость учета частноправовой сферой неотъемлемости личной тайні от человеческой природы. Подчеркнут особый характер личной тайны в связи со сферой интересов, которых касается личная тайна. Определено соотношение сферы личной тайны и частного права как концепта. Рассмотрены взгляды ученых относительно проявлений личной тайны в праве. Исследован режим установки личной тайны в указанной сфере. Охарактеризованы отдельные проявления теории тайн в частном праве. Подчеркнута значимость и многоаспектность частноправового подхода к установлению личной тайны. Определено влияние частноправовой сферы на регулирование условий и установление критериев отнесения определенных сведений к информации, доступ к которой ограничивается (образование личной тайны), определение механизма защиты сведений от неправомерного распространения (меры защиты личной тайны), на установлением санкций за неправомерное распространение защищаемой (ответственность за нарушение личной тайны). Исследовано законодательство, которым закрепляются общие положения об установлении личной тайны в частноправовой сфере. На примере определения в законодательстве видов информации, которые не могут быть отнесены к информации с ограниченным доступом, рассмотрен принцип учета интересов других субъектов при установлении тайн и установка тайн на общественную пользу. Определено положение, по которому режим личной тайні не должен входить в противоречие с общими требованиями обеспечения осуществления субъектами прав и свобод, не становиться причиной ограничения правоспособности субъектов. Отдельно подчеркивается, что установление мер защиты личной тайны должно предусматривать механизм предоставления компенсации за ограничение прав, которые могут возникнуть как результат защиты личной тайны. Отмечается важность указанных аспектов в сфере юридической практики. Сформулированы предложения по дальнейшему развитию исследований личной тайны в частно-правовой сфере.

The article is devoted to the study of private law aspects of personal secrecy.By analyzing the practice of public life, the processes of legalization of spheres of society related to personal secrecy are studied. The regularities that underlie the social and legal side of the sphere of public life concerning the secret have been clarified. The necessity of taking into account the inseparability of personal secrecy from human nature by the private sphere is determined. The special nature of personal secrecy in relation to the sphere of interests to which personal secrecy relates is emphasized. The relationship between the sphere of personal secrecy and private law as a concept is determined. The views of scholars on the manifestations of personal secrecy in private law are considered. The mode of establishing personal secrecy in the specified sphere is investigated. Some manifestations of the theory of secrets in private law are characterized.The significance and multifaceted nature of the private law approach to establishing personal secrecy is emphasized. The influence of the private sphere on the regulation of conditions and establishment of criteria for assigning certain information to information, access to which is limited (formation of personal secrets), determination of the mechanism of protection of information against unauthorized dissemination (measures of personal secrecy), on imposition of sanctions for unauthorized dissemination of protected information (liability for breach of privacy). The legislation which establishes general provisions on the establishment of personal secrecy in the private sphere has been studied.The principle of taking into account the interests of other subjects when establishing secrets and establishing secrets for the public benefit is considered on the example of defining in the legislation the types of information that cannot be attributed to information with limited access. The provision on which the regime of personal secrecy should not contradict the general requirements to ensure the exercise of rights and freedoms by the subjects, did not cause a restriction of the legal capacity of the subjects. It is emphasized that the establishment of measures to protect personal secrecy should provide a mechanism for compensating for the restriction of rights that may arise as a result of protection of personal secrecy. The importance of these aspects in the field of legal practice is noted.Proposals for further development of research on personal secrecy in the private sphere have been formulated.
Матійко М. В. Окремі приватноправові аспекти особистої таємниці з огляду на сучасний стан інформаційної безпеки / М. В. Матійко // Часопис цивілістики : наук.-практ. журн. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), Є. О. Харитонов (заст. голов. ред.), К. Г. Некіт (відп. секр.) [та ін.]. - Одеса : НУ "ОЮА", 2021. – Вип. 40. – С. 23-28.
Keywords: цивільне право; приватне право; особиста таємниця; теорія таємниць; режим таємниць; доступ до інформації; гражданское право; частное право; личная тайна; теория тайн; режим тайн; доступ к информации; civil law; private law; secret theory; secret mode; personal secret; access to information; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE