Пенітенціарна теорія : кримінологічний підхід - Кльован, Неля Василівна; Клеван, Неля Васильевна; Klyovan, Nelia V. (My University, 2013)
В статті досліджено розвиток сучасних пенітенціарних теорій і концепцій стосовно кримінального покарання у вигляді позбавлення волі, які характеризуються широким діапазоном поглядів, що обумовлено абсолютним і відносним зростанням рівня злочинності, в тому числі рецидивної, зростання числа ув’язнених, проблемами в пенітенціарній діяльності та власними об’єктивними протиріччями. Виділені окремі негативні аспекти ізоляції, які ускладнюють досягнення цілей покарання. Визначені напрямки мінімізації шкоди для самих засуджених і суспільства.

В настоящей статье исследовано развитие современных пенитенциарных теорий и концепций применительно к уголовному наказанию в виде лишения свободы, которые характеризуются широким диапазоном взглядов, что обусловлено абсолютным и относительным ростом уровня преступности, в том числе рецидивной, ростом числа заключенных, проблемами в пенитенциарной деятельности и собственными объективными противоречиями. Выделены отдельные негативные аспекты изоляции, затрудняющие достижение целей наказания. Определены направления минимизации ущерба для самих осужденных и общества.

The article investigates the development of modern penal theories and concepts regarding criminal punishment of imprisonment, which are characterized by a wide range of views, due to the absolute and relative increase of crime level, including recidivism, increase the number of imprisoned, problems in penal activity and of its own objective contradictions. Emphasized certain negative aspects of isolation, which make the objectives of punishment complicated. Identified ways to minimize harm to the prisoners themselves and society.
Кльован Н. В. Пенітенціарна теорія : кримінологічний підхід / Н. В. Кльован // Науковий вісник Ужгородського національного університету : Серія "Право". - 2013. - Вип. 21. - Ч. 1. Т. 3. - С. 51-56.
Keywords: пенітенціарні теорії; позбавлення волі; ізоляція; місця позбавлення волі; засуджений; криміногенний вплив; пенитенциарные теории; лишения свободы; изоляция; места лишения свободы; осужденный; криминогенное влияние; penal theory; imprisonment; isolation; places of imprisonment; condemned; criminogenic effects