Право на самовизначення націй (народів) чи сепаратизм ? - Клименко, О. А.; Klimenko, O. A. (Одеса, 2010)
Автор статті вважає, що державний суверенітет кожної країни забезпечується діалектичним поєднанням, взаємодоповненням принципів територіальної цілісності держави та права націй на самовизначення. Це означає, що територіальна цілісність держави залежить від забезпечення потреб розвитку прав та свобод людини й громадянина, національних меншин, кожної нації. Проте сплав етнічних і регіональних проблем має своїм результуючим вектором активний спалах невдоволення різних верств населення проваджуваною центральним керівництвом країни політикою та, як наслідок, — прагнення даного регіону до політичного відокремлення від держави або до підвищення свого правового статусу в ній, що є сутністю сепаратизму.
Клименко О. А. Право на самовизначення націй (народів) чи сепаратизм ? / О. А. Клименко // Міжнародні читання присвячені пам’яті професора Імператорського Новоросійського університету П. Є. Казанського: матеріали Міжнародної конференції (м. Одеса, 22-23 жовтня 2010 року). - Одеса, 2010. - С. 55-57.
Keywords: самовизначення націй (народів); державний суверенітет; сепаратизм; принцип територіальної цілісності держав; самоопределение наций (народов); государственный суверенитет; принцип териториальной целосности государств; self-determination of nations (peoples); state sovereignty; the principle of territorial integrity of states; separatism