Selectivity and minimization: customs control principles - Harmash, Alina; Гармаш, А. И. (Одеса : Гельветика, 2019)
У статті досліджуються принципи здійснення митного контролю, особлива увага приділяється розгляду принципів мінімізації та вибірковості. Митний контроль представляє собою одну із основних операцій, від якісного проведення якої залежить дотримання законодавства України з питань митної справи, що забезпечує захист інтересів держави, а також правильність нарахування і справляння митних платежів, та отже, поповнення бюджетів держави. У статті ставиться наголос на тому, що вибірковість та мінімізація являються основоположними принципами митного контролю. Це, так би мовити, дві сторони одного аркушу. Обрання результативних та ефективних митних формальностей, дія яких буде спрямована на об’єкт митного контролю (митне оформлення товарів із ознаками ризикованості), а також обмеження тільки такими формами митного контролю, які є мінімально достатні та необхідні для забезпечення дотримання законодавства України з питань митної справи. Дотримання цих принципів митного контролю є запорукою застосування ризик орієнтованого підходу в митній справі України, оскільки ці принципи пов’язані з таким методом митного контролю як управління ризиками в митній справі України. Особливу увагу у статті присвячено системі управління ризиками, як основному базисному методу принципів митного контролю. Цей метод дозволяє оптимально використовувати ресурси митниць Державної митної служби України, не зменшуючи при цьому ефективність митного контролю, та звільняючи сумлінних декларантів від зайвого “суб’єктивізму та людського фактору” щодо прийнятті управлінських рішень при митному контролі та митному оформленні.
Harmash A. Selectivity and minimization: customs control principles / A. Harmash // Lex Portus : юрид. наук. журн. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред. ради), Б. А. Кормич (голов. ред.), Т. В. Аверочкіна (наук. ред., відп. секр.) [та ін.] ; НУ "ОЮА", ГО "МА Святий Миколай". - Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2019. - № 6. – C. 29 - 38.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; таможенный контроль; управления рисками; формы таможенного контроля; автоматизированная система анализа и управления рисками; митний контроль; управління ризиками; форми митного контролю; автоматизована система аналізу та управління ризиками; customs control; risk management; customs control forms; automated risk analysis and management system