Митний контроль в Україні: сутнісні характеристики та термінологічний дискурс - Міщенко, Ілона Володимирівна; Міщенко, І. В.; Мищенко, Илона Владимировна; Mishchenko, Ilona V.; Гармаш, Аліна; Гармаш, Аліна Іванівна; Гармаш, А. І.; Гармаш, Алина Ивановна; Harmash, Alina I. (Одеса : Гельветика, 2020)
Статтю присвячено сутності такої категорії митного права України, як митний контроль. З’ясовано, що зазначена категорія застосовується в чинному Митному кодексі України у двох різних інтерпретаціях. Перша – у контексті здійснення відповідних митних формальностей, спрямованих на перевірку законності ввезення товарів в Україну чи їх вивезення з України. Друга – як процес, середовище та певний стан, у яких перебувають товари та транспортні засоби комерційного призначення, що переміщуються через митний кордон України і щодо яких не завершено всіх митних формальностей, необхідних для їх випуску у вільний обіг. У цьому контексті піддано аналізу дефініцію митного контролю, подану в Митному кодексі України, та встановлено, що вона повною мірою стосується лише першого випадку застосування категорії «митний контроль». У другому ж аспекті, тобто в разі вживання формулювання «під митним контролем», зазначена дефініція дещо викривлює його сутність, адже містить не властиві для нього характеристики й ознаки. У цьому зв’язку проаналізовано положення Митного кодексу Європейського Союзу стосовно митного контролю. З’ясовано, що зазначений документ вирізняє митний контроль (customs control) як сукупність митних формальностей та заходів, та митний нагляд (customs supervision) як специфічну діяльність митної адміністрації, не пов’язану з активною перевіркою товарів. Уважаємо такий досвід Європейського Союзу корисним та доцільним і для митної практики нашої держави. У цьому зв’язку пропонується внесення зміни до Митного кодексу України щодо розмежування двох типів митного контролю («активний» митний контроль та «пасивний» митний контроль). Водночас «активний» митний контроль, який здійснюється у встановлених законодавством формах, пропонується залишити без змін, як щодо назви, так і щодо визначення. «Пасивний» митний контроль, під яким перебувають товари, митне оформлення щодо яких не завершено, пропонується називати «митним наглядом», або «митним спостереженням», або «митною супервізією». Така назва більшою мірою відповідає сутності здійснюваної діяльності.

Статья посвящена сущности такой категории таможенного права Украины, как таможенный контроль. Установлено, что указанная категория применяется в действующем Таможенном кодексе Украины в двух разных интерпретациях. Первая - в контексте осуществления соответствующих таможенных формальностей, направленных на проверку законности ввоза товаров в Украину или их вывоз с Украины. Вторая - как процесс, среду и определенное состояние, в которых находятся товары и транспортные средства коммерческого назначения, которые перемещаются через таможенную границу Украины и по которым не завершены всех таможенных формальностей, необходимых для их выпуска в свободное обращение. В этом контексте подвергнуты анализу дефиницию таможенного контроля, представленную в Таможенном кодексе Украины, и установлено, что она в полной мере касается только первого случая применения категории «таможенный контроль». Во втором же аспекте, то есть в случае применения формулировки «под таможенным контролем», указанная дефиниция несколько искажает его сущность, поскольку содержит не свойственные ему характеристики и признаки. В этой связи проанализированы положения Таможенного кодекса Европейского Союза относительно таможенного контроля. Установлено, что указанный документ отличает таможенный контроль (customs control) как совокупность таможенных формальностей и мероприятий, и таможенный надзор (customs supervision) как специфическую деятельность таможенной администрации, не связанную с активной проверкой товаров. Считаем такой опыт Европейского Союза полезным и целесообразным и для таможенной практики нашего государства. В этой связи предлагается внесение изменения в Таможенный кодекс Украины относительно разграничения двух типов таможенного контроля ( «активный» таможенный контроль и «пассивный» таможенный контроль). В то же время «активный» таможенный контроль, осуществляемый в установленных законодательством формах, предлагается оставить без изменений, как по названию, так и по определению. «Пассивный» таможенный контроль, под которым находятся товары, таможенное оформление в отношении которых не завершено, предлагается называть «таможенным контролем», или «таможенным наблюдением», или «таможенной супервизией». Такое название в большей степени соответствует сущности осуществляемой деятельности.

The article is dedicated to the essence of such a category of customs law of Ukraine as customs control. It was found that the current Customs Code of Ukraine provides it using two different interpretations of the category. The first one is used when the relevant customs formalities are realized by the customs authorities for verifying the legality of goods import into Ukrainian customs territory or their export from this territory. The second one is defined as a process, environment and a special condition for goods and commercial vehicles moving across the customs border of Ukraine in case all of the customs formalities required for their release for free circulation have not been completed. In this context, the definition of customs control by the Customs Code of Ukraine was analyzed. It was found out that this definition can be fully applied to the first interpretation of the category “customs control” only. In the second case, when we use the wording “under customs control”, this definition somehow distorts its essence, because it contains improper characteristics and features. In this regard, the provisions of the European Union Customs Code about customs control were analyzed. It was found that this codified legal document distinguishes customs control as a set of customs formalities and measures, and customs supervision as a specific activity of the customs administration not related to the active inspection of goods and commercial vehicles. We consider such experience of the European Union to be useful and expedient for our customs practice as well. With the matter of this, it is proposed to amend the Customs Code of Ukraine by the provisions distinguishing two types of customs control (“active” customs control and “passive” customs control). At the same time, it is proposed to leave “active” customs control which is carried out in the forms prescribed by the Customs Code unchanged – both in its name and definition. “Passive” customs control is proposed to be called “customs supervision” or “customs surveillance”. In authors’ opinion these names are more in line with the essence of this activity.
Міщенко І. В. Митний контроль в Україні: сутнісні характеристики та термінологічний дискурс / І. В. Міщенко, А. І. Гармаш // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 88 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 85-91.
Keywords: митний контроль; митний нагляд; перебування товарів під митним контролем; митні формальності; customs control; customs supervision; customs surveillance; stay of goods under customs control; customs formalities; митне спостереження; таможенный контроль; таможенный надзор; таможенное наблюдение; нахождение товаров под таможенным контролем; таможенные формальности; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE