Корпоративний комплаєнс: правове запозичення через практики суб’єктів господарювання - Ковалишин, Олександр Романович; Ковалишин, О. Р.; Ковалишин, Александр Романович; Kovalyshyn, Oleksandr R. (Одеса : Гельветика, 2019)
Дотримання вимог корпоративного комплаєнсу (corporate compliance) на сьогодні є однією із мінімальних вимог для позиціонування компанії як такої, яка намагається відповідати міжнародним стандартам ведення господарської діяльності. Фактично можна вести мову про те, що корпоративний комплаєнс є одним із принципів корпоративного управління. Автор зазначає, що корпоративний комплаєнс – це діяльність, пов’язана з контролем за дотриманням посадовими особами та працівниками вимог законодавства та локальних актів нормативного та ненормативного характеру в господарських товариствах. Корпоративний комплаєнс полягає у дотриманні певних стандартів і практик та у відповідності. Під відповідністю мається на увазі частина системи управління/контролю в організації, пов’язана з ризиками невідповідності, недотримання вимог законодавства, нормативних документів, правил і стандартів наглядових органів, галузевих асоціацій та саморегулюючих організацій, кодексів поведінки тощо. Такі ризики невідповідності в кінцевому підсумку можуть виявлятися у формі застосування юридичних санкцій або санкцій регулюючих органів, фінансових або репутаційних втрат. У статті аргументується, що поняття корпоративного комплаєнсу неодмінно пов’язане з поняттям Corporate liability, яке не слід сплутувати з корпоративною соціальною відповідальністю (Corporate social responsibility). У статті акцентується увага на тому, що запозичення практик корпоративного комплаєнсу не набуло ще широкої популярності серед суб’єктів господарювання, що зумовлено рядом факторів: 1) новизною явища корпоративного комплаєнсу для бізнес-середовища не тільки України, але й в загальносвітовому масштабі; 2) особливостями ділової культури – іноді власникам суб’єкта господаювання – простіше ліквідувати підприємство, репутація якого зазнала шкоди через протиправні дії менеджменту, ніж дбати систематично про дотримання посадовими особами корпоративного комплаєнсу; 3) відсутністю кримінальної відповідальності юридичних осіб за законодавством України, оскільки на нормативному рівні закріплені лише заходи кримінально-правового характеру.

Соблюдение требований корпоративного комплаенса (corporate compliance) на сегодняшний день является одной из минимальных требований для позиционирования компании как таковой, которая пытается соответствовать международным стандартам ведения хозяйственной деятельности. Фактически можно говорить о том, что корпоративный комплаенс является одним из принципов корпоративного управления. Автор отмечает, что корпоративный комплаенс - это деятельность, связанная с контролем за соблюдением должностными лицами и работниками требований законодательства и локальных актов нормативного и ненормативного характера в хозяйственных обществах. Корпоративный комплаенс заключается в соблюдении определенных стандартов и практик и соответствия. Под соответствием подразумевается часть системы управления / контроля в организации, связанная с рисками несоответствия, несоблюдение требований законодательства, нормативных документов, правил и стандартов надзорных органов, отраслевых ассоциаций и саморегулируемых организаций, кодексов поведения и тому подобное. Такие риски несоответствия в конечном итоге могут проявляться в форме применения юридических санкций или санкций регулирующих органов, финансовых или репутационных потерь. В статье аргументируется, что понятие корпоративного комплаенса непременно связано с понятием Corporate liability, не следует смешивать с корпоративной социальной ответственностью (Corporate social responsibility). В статье акцентируется внимание на том, что заимствование практик корпоративного комплаенса не получило еще широкую популярность среди субъектов хозяйствования, что обусловлено рядом факторов: 1) новизной явления корпоративного комплаенса для бизнес-среды не только Украины, но и в общемировом масштабе; 2) особенностями деловой культуры - иногда владельцам субъекта хозяйствования - проще ликвидировать предприятие, репутация которого пострадала из-за противоправных действий менеджмента, чем заботиться систематическом о соблюдении должностными лицами корпоративного комплаенса; 3) отсутствием уголовной ответственности юридических лиц по законодательству Украины,поскольку на нормативном уровне закреплены только меры уголовно-правового характера.

Сorporate compliance is currently one of the minimum requirements for positioning a company as one that seeks to meet international business standards. In fact, it can be said that corporate compliance is one of the principles of corporate governance.The author points out that corporate compliance is an activity related to the control of compliance by law enforcement officials and employees with local regulations and regulations in companies.The origin of corporate compliance is considered in the article. The author makes a conclusion that the concept of corporate compliance appeared after the financial scandal with Maxwell Corporation. The answer of the British government was the Cadbury Act that settled the base for the future corporate compliance in the british companies as well as all over the world. Corporate compliance is about congruence with the certain standards and practices. Compliance refers to the part of the organization’s management / control system related to the risks of non-compliance, non-compliance with the requirements of legislation, regulations, rules and standards of supervisory authorities, codes of conduct, etc. Such risks of non-compliance may ultimately be in the form of the application of legal or regulatory sanctions, financial or reputational losses.The article argues that the concept of corporate compliance is inevitably linked to the concept of Corporate Responsibility, which should not be confused with Corporate social responsibility. The article emphasizes that such legal transplant as corporate compliance practices has not gained wide popularity among business entities, due to a number of factors: 1) the novelty of corporate compliance for the business environment not only in Ukraine but globally; 2) business culture features – sometimes it is easier for business owners to liquidate an enterprise whose reputation has been damaged through unlawful management actions than to systematically observe corporate compliance by officials; 3) restrictions of criminal liability of legal entities under the legislation of Ukraine (legal entity isn’t a subject of criminal liability in Ukraine but can be punished).
Ковалишин О. Р. Корпоративний комплаєнс: правове запозичення через практики суб’єктів господарювання / О. Р. Ковалишин // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 83 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2019. – С. 69-76.
Keywords: compliance; corporate compliance; legal borrowing; legal transplant; criminal liability of a legal entity; company; комплаєнс; корпоративний комплаєнс; правове запозичення; правовий трансплантат; кримінальна відповідальність юридичної особи; суб’єкт господарювання; комплаенс; корпоративный комплаенс; правовое заимствование; правовой трансплантат; уголовная ответственность юридического лица; субъект хозяйствования; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE