Соціальна природа відповідальності : сутність та роль в формуванні громадянського суспільства - Пехник, Алевтина Валентинівна (Одеса, 2014)
В статті дається аналіз концепції соціальної відповідальності у її позитивному і негативному аспектах на новій методологічній основі, а саме, з позиції природних, невідчужуваних прав людини і громадянина, сучасних підходів до виникнення, розвитку та функціонування держави і права та розвитку особистості.

The article analyzes the concept of social responsibility in its positive and negative aspects from the new methodological basis, namely, from the standpoint of natural and inalienable rights of man and citizen, modern approaches to the emergence, development and functioning of the state and law and personal de- velopment.
Пехник А. В. Соціальна природа відповідальності : сутність та роль в формуванні громадянського суспільства / А. В. Пехник // Актуальні проблеми політики : зб. наук. праць / НУ "ОЮА" ; Південноукр. центр гендерних досліджень; / Голов. ред. доктор юридичних наук, професор, академік НАПрН України, академік АПН України С. В. Ківалов. – Одеса, 2014. – Вип. 51. – С. 50-59.
Keywords: концепція соціальної відповідальності; позитивний аспект соціальної відповідальності; негативний аспект соціальної відповідальності; методологічна основа; природні права людини і громадянина; розвиток особистості; держава; громадянське суспільство; концепция социальной ответственности; позитивный аспект социальной ответственности; негативный аспект социальной ответственности; методологическая основа; естественные права человека; развитие личности; государство; гражданское общество; social responsibility; positive aspect of social responsibility; negative aspect of social responsibility; methodological basis; natural human rights; personal development; state; civil society