Правове регулювання відносин в сфері інформаційних комунікацій про стан навколишнього середовища за законодавством ЄС - Качурінер, Вікторія Львівна; Качурінер, В. Л. (My University, 2021)
Стаття присвячена висвітленню особливостей правового регулювання відносин в сфері інформаційних комунікацій про стан навколишнього середовища в законодавстві ЄС. Регулювання цієї сфери характеризується розширенням правових вимог по охороні навколишнього середовища в діяльності промислових підприємств із застосуванням безпечних технологій та превентивних заходів у їх функціонуванні, з обов’язковим залученням громадськості в забезпеченні охорони довкілля шляхом надання доступу до екологічної інформації. В статті проаналізовано основні положення Орхуської Конвенції та її основні принципи: принцип доступу до інформації про стан навколишнього середовища; принцип участі громадськості у процесі прийняття рішень; принцип доступу до правосуддя. Держави повинні забезпечити, щоб державні органи мали у своєму розпорядженні екологічну інформацію, яка стосується роду їх діяльності, було створено обов’язкові системи для забезпечення належного надходження в державні органи інформації з запланованих та здійснюваних заходів, які можуть істотно впливати на навколишнє середовище. Законодавство ЄС передбачає використання інформаційних комунікацій, комп’ютерних телекомунікацій та електронних технологій щодо доступу до інформації про стан навколишнього середовища. Для цього держави-учасниці ЄС вживають необхідні заходи для забезпечення володіння екологічною інформацією, а також подальшого поширення такої інформації за допомогою інформаційних комунікацій. Проаналізовано важливий інформаційний інструмент – PRTR. PRTR являє собою екологічну базу даних або опис потенційно небезпечних хімічних речовин та забруднювачів, що викидаються в атмосферу, що скидаються у воду та ґрунт, що переносяться з тієї чи іншої території для переробки або видалення. В деякі PRTR також вносяться оцінки викидів з дифузних джерел, таких як сільське господарство і транспорт. В статті зазначено, що для розвитку права на екологічну інформацію в Україні, необхідно здійснити аналіз та виважену гармонізацію із законодавством ЄС. Цей процес має відбуватися вибірково й враховувати місцеві умови, національні інтереси та пріоритети.

The article is devoted to the peculiarities of the legal regulation of relations in the field of information communications on the state of the environment in EU legislation. Regulation in this area is characterized by the expansion of legal requirements for environmental protection in the activities of industrial enterprises with the use of safe technologies and preventive measures in their operation, with the mandatory involvement of the public in environmental protection by providing access to environmental information. The article analyzes the main provisions of the Aarhus Convention and its main principles: the principle of access to information on the state of the environment; the principle of public participation in the decision-making process; the principle of access to justice. States should ensure that public authorities have environmental information relevant to the nature of their activities, and that mandatory systems are in place to ensure that public authorities receive adequate information on planned and ongoing activities that may have a significant effect on the environment. EU law provides for the use of information communications, computer telecommunications and electronic technologies to access information on the state of the environment. To this end, the EU Member States shall take the necessary measures to ensure the possession of environmental information, as well as the further dissemination of such information through information communications. An important information tool is PRTR. A PRTR is an environmental database or inventory of potentially hazardous chemical substances and/ or pollutants released to air, water and soil and transferred off-site for treatment or disposal. The article states that in order to develop the right to environmental information in Ukraine, it is necessary to carry out an analysis and balanced harmonization with EU legislation.
Качурінер В. Л. Правове регулювання відносин в сфері інформаційних комунікацій про стан навколишнього середовища за законодавством ЄС / В. Л. Качурінер // Юридичний науковий електронний журнал. - 2021, № 5.- C. 327-330. DOI https://doi.org/10.32782/2524-0374/2021-5/77
Keywords: Європейський Союз; охорона навколишнього середовища; інформування громадян; екологічна інформація; екологічне законодавство; European Union; environmental protection; informing citizens; ecological information; ecological legislation; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE