Питання зворотної дії українських кримінально-правових положень у часі стосовно відмови України від смертної кари - Гуртовенко, О. Л.; Gurtovenko, O. L. (Одеса : Юрид. л-ра, 2015)
Стаття присвячена розгляду Рішення Конституційного Суду України від 26 січня 2011 р. (справа про заміну смертної кари довічним позбавленням волі). В зазначеному Рішенні Конституційний Суд України дійшов висновку, згідно з яким на осіб, засуджених до смертної кари, вироки щодо яких не було виконано, поширюються положення про довічне позбавлення волі, а не про позбавлення волі строком до 15 років. Робиться висновок про те, що зазначена позиція є непослідовною.
Гуртовенко О. Л. Питання зворотної дії українських кримінально-правових положень у часі стосовно відмови України від смертної кари / О. Л. Гуртовенко // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 17 / голов. ред. М. В. Афанасьєва ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Юрид. л-ра, 2015. – C. 430-439.
Keywords: зворотна дія у часі кримінально-правових положень; Конституційний Суд України; смертна кара; довічне позбавлення волі; тлумачення законодавства; обратное действие во времени уголовно-правовых положений; Конституционный Суд Украины; смертная казнь; пожизненное лишение свободы; толкование законодательства; retroactivity effect of criminal-law provisions; the Constitutional Court of Ukraine; the death penalty; life imprisonment; construction