Удосконалення процесу прийняття управлінських рішень за допомогою засобів штучного інтелект : кваліфікаційна (бакалаврська) робота - Шевченко, Максим Андрійович (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Кваліфікаційна робота на тему «Удосконалення процесу прийняття управлінських рішень за допомогою засобів штучного інтелекту» на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 073 Менеджмент, освітньою програмою: ІТ-менеджмент та маркетинг, містить 2 рисунки, 8 таблиці, 22 літературних джерел за переліком посилань. Робота виконана на 46 сторінках загального тексту і 40 сторінках основного тексту. Метою роботи є розробка теоретико-практичних рекомендацій щодо удосконалення процесу прийняття управлінських рішень за допомогою засобів штучного інтелекту. Розкрито сутність і принципи процесу прийняття управлінських рішень, проаналізовано переваги та обмеження інтеграції ШІ в управлінські процеси, досліджено практичні приклади його застосування на основі реальних кейсів. Розроблено модель інтеграції штучного інтелекту в процес прийняття рішень, запропоновано стратегії підвищення ефективності управлінських рішень на прикладі ТОВ «Гранд Готель», проведено оцінку фінансової ефективності впровадження ШІ з прогнозуванням переходу від збитковості до прибутковості. Результати роботи можуть бути використані менеджерами та організаціями для оптимізації управлінських процесів, автоматизації аналізу даних, прогнозування ризиків і підвищення конкурентоспроможності в умовах цифрової економіки. Можливими напрямками подальших досліджень є вивчення етичних аспектів інтеграції ШІ в менеджмент, його адаптація до малих і середніх підприємств, а також розробка універсальних підходів до впровадження ШІ в різних галузях. Qualification work on the topic "Improving the Management Decision-Making Process Using Artificial Intelligence Tools" for obtaining the first (bachelor's) level of higher education in the specialty 073 Management, educational program: IT Management and Marketing, contains 2 figures, 8 tables, and 22 literary sources listed in the references. The work is completed on 46 pages of total text and 40 pages of main text. The purpose of the work is to develop theoretical and practical recommendations for enhancing the management decision-making process through the use of artificial intelligence tools. The essence and principles of the management decision-making process are revealed, the advantages and limitations of integrating AI into management processes are analyzed, and practical examples of its application are explored based on real-world cases. A model for integrating artificial intelligence into the decision-making process is developed, strategies for improving the efficiency of management decisions are proposed using the example of "Grand Hotel" LLC, and an assessment of the financial effectiveness of AI implementation is conducted, with a forecast of transitioning from losses to profitability. The results of the work can be utilized by managers and organizations to optimize management processes, automate data analysis, predict risks, and enhance competitiveness in the context of the digital economy. Possible directions for further research include studying the ethical aspects of AI integration in management, its adaptation to small and medium-sized enterprises, and the development of universal approaches to implementing AI across various industries.
Шевченко М. А. Удосконалення процесу прийняття управлінських рішень за допомогою засобів штучного інтелект : кваліфікаційна (бакалаврська) робота / М. А. Шевченко. – Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 46 с.
Keywords: МЕНЕДЖМЕНТ; ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ; УПРАВЛІНСЬКІ РІШЕННЯ; ЦИФРОВА ЕКОНОМІКА; MANAGEMENT; ARTIFICIAL INTELLIGENCE; MANAGEMENT DECISIONS; DIGITAL ECONOMY