Інформаційні механізми євроінтеграційної політики України - Козьміних, Альона Віталіївна; Козьміних, А. В.; Козьминых, Алена Витальевна; Kozminykh, Alona V. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020)
Механізм євроінтеграції охоплює всі сфери суспільного життя: політичну, економічну, соціальну тощо. Проте саме інформаційна його складова є зв’язуючою ланкою решти механізмів, що обумовлює актуальність теми даної статті. Метою статті стало узагальнення уявлень щодо інформаційного механізму євроінтеграційної політики України та аналіз політико-правової основи інформаційних євроінтеграційних кампаній. Успішна реалізація євроінтеграційної політики можлива лише за умов системного використання механізмів реалізації політики органами державної влади, що представляють собою сукупність методів, принципів, засобів, спрямованих реалізовувати управлінські рішення, сприяти вирішенню проблем під час проведення політики у сфері європейської інтеграції. До таких механізмів віднесені: політичний (полягає у формуванні політики), інституційно-організаційний (його завдання – забезпечити інститутами та організувати їх ефективну роботу), економічний (фінансове забезпечення), правовий (нормативно-правове забезпечення), інформаційний (інформаційне забезпечення процесів євроінтеграції). Інформаційний механізм реалізації євроінтеграційної політики України є складовою інформаційної політики держави в цілому та спрямований за забезпечення прозорості та публічності євроінтеграції нашої держави, сприяє інформуванню широких верств населення про стандарти та цінності ЄС, переваги співпраці нашої держави з членами ЄС, сприяє формуванню позитивного міжнародного іміджу України, а також формуванню та функціонуванню єдиного інформаційного простору на основі демократичних принципів. Він забезпечує інформацією органи публічної влади та інститути громадянського суспільства, допомагає налагодити їх комунікацію та співпрацю з метою глибоко аналізу та розробки методів врегулювання проблем на шляху до євроінтеграції. Важливою складовою інформаційного забезпечення має бути інформаційно-аналітичне забезпечення, яке повинно сприяти підготовці, прийняттю та реалізації ефективних управлінських рішень у сфері європейської інтеграції. Інформаційно-аналітичне забезпечення передбачає створення необхідної інформаційної інфраструктури, яка поєднує в собі організаційні структури, що забезпечують творення, поширення та споживання інформації, інформаційно-телекомунікаційні структури, інформаційні технології.

Механизм евроинтеграции охватывает все сферы общественной жизни: политическую, экономическую, социальную и тому подобное. Однако именно информационная его составляющая является связующим звеном остальных механизмов, обусловливает актуальность темы данной статьи. Целью статьи стало обобщение представлений об информационном механизме евроинтеграционной политики Украины и анализ политико-правовой основы информационных евроинтеграционных кампаний. Успешная реализация евроинтеграционной политики возможна лишь при условии системного использования механизмов реализации политики органами государственной власти, представляющие собой совокупность методов, принципов, средств, направленных реализовывать управленческие решения, способствовать решению проблем во время проведения политики в сфере европейской интеграции. К таким механизмам отнесены: политический (заключается в формировании политики), институционально-организационный (его задача - обеспечить институтами и организовать их эффективную работу), экономический (финансовое обеспечение), правовой (нормативно-правовое обеспечение), информационный (информационное обеспечение процессов евроинтеграции). Информационный механизм реализации евроинтеграционной политики Украины является составной информационной политики государства в целом и направлен на обеспечение прозрачности и публичности евроинтеграции нашего государства, способствует информированию широких слоев населения о стандартах и ​​ценности ЕС, преимущества сотрудничества нашего государства с членами ЕС, способствует формированию позитивного международного имиджа Украины, а также формированию и функционированию единого информационного пространства на основе демократических принципов. Он обеспечивает информацией органы публичной власти и институтов гражданского общества, помогает наладить их коммуникацию и сотрудничество с целью глубоко анализа и разработки методов урегулирования проблем на пути к евроинтеграции. Важной составляющей информационного обеспечения должно быть информационно-аналитическое обеспечение, которое должно способствовать подготовке, принятию и реализации эффективных управленческих решений в сфере европейской интеграции. Информационно-аналитическое обеспечение предусматривает создание необходимой информационной инфраструктуры, которая сочетает в себе организационные структуры, обеспечивающие создание, распространение и потребление информации, информационно-телекоммуникационные структуры, информационные технологии.

The mechanism of European integration covers all spheres of public life: political, economic, social, etc. However, its information component is the connecting link of other mechanisms, which determines the relevance of the topic of this article. The purpose of the article was to generalize ideas about the information mechanism of Ukraine's European integration policy and analyze the political and legal basis of information European integration campaigns. Successful implementation of European integration policy is possible only if the mechanisms of policy implementation by public authorities are systematically used, which are a set of methods, principles, tools aimed at implementing management decisions, to help solve problems in European integration policy. Such mechanisms include: political (policy-making), institutional and organizational (its task is to provide institutions and organize their effective work), economic (financial support), legal (legal support), information (information support of European integration processes). The information mechanism of Ukraine's European integration policy is a component of the information policy of the state as a whole and is aimed at ensuring transparency and publicity of our country's European integration, promotes informing the general public about EU standards and values, as well as the formation and functioning of a single information space based on democratic principles. It provides information to public authorities and civil society institutions, helps to establish their communication and cooperation in order to deeply analyze and develop methods of resolving problems on the path to European integration. An important component of information support should be information and analytical support, which should facilitate the preparation, adoption and implementation of effective management decisions in the field of European integration. Information and analytical support involves the creation of the necessary information infrastructure, which combines organizational structures that ensure the creation, dissemination and consumption of information, information and telecommunications structures, information technology.
Козьміних А. В. Інформаційні механізми євроінтеграційної політики України / А. В. Козьміних // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020. – Вип. 65. – С. 41-48.
Keywords: євроінтеграція; інформаційний механізм євроінтеграційної політики; інформаційні технології; інформаційно-аналітичне забезпечення; інформаційний простір; евроинтеграция; информационный механизм евроинтеграционной политики; информационные технологии; информационно-аналитическое обеспечение; информационное пространство; European integration; information mechanism of European integration policy; information technologies; information-analytical support; information space; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science