Трансформація Морської доктрини України: концептуальні засади - Ківалов, С. В.; Kivalov, Sergiy (Одеса : Гельветика, 2018)
Україна є традиційною морською державою, яка має потужний портовий, суднобудівний та людський потенціал, залучений у морську галузь. Україна прагне сформувати власну морську політику та визначити перспективи її розвитку, беручи до уваги поточні та очікувані фактори впливу та можливі ризики. У той же час базовий програмний документ у цій сфері – Морська доктрина України – був прийнятий ще в 2009 році, і в даний час він не відповідає викликам та загрозам, з якими стикається Українська держава протягом останніх п’яти років. Таким чином, Морська доктрина України потребує своєчасного оновлення у відповідності до реалій теперішньої ситуації. Посилаючись на аналіз морських програмних документів України та іноземних держав, автор класифікує їх та зазначає, що такі документи зазвичай охоплюють три аспекти морської діяльності: розбудова та використання військово-морських сил (Велика Британія, США, Індія); невійськові аспекти безпеки на морі (Франція); комплексне регулювання захисту національних інтересів у морському секторі (Україна, Росія, Індонезія). Дослідження базується на поєднанні зарубіжного досвіду та глибокого аналізу ситуації в українській морській галузі, яка включає: тимчасову окупацію окремих водних та суходольних територій, вимоги Угоди про асоціацію з ЄС, необхідність узгодження положень Морської доктрини України з низкою інших, більш пізніх програмних документів, прийнятих Україною. Автор відзначає, що Морська доктрина України має розглядатися як основний документ, який координує всі аспекти публічного адміністрування у сфері морської діяльності, та чітко формулює збалансовані та реалістичні цілі у цій галузі. Такий підхід повинен стати основою для розвитку потужної морської галузі та, нарешті, відновити багатовікові морські традиції.
Ківалов С. В. Трансформація Морської доктрини України: концептуальні засади / С. В. Ківалов // Lex Portus : юрид. наук. журн. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред. ради), Б. А. Кормич (голов. ред.), І. В. Сафін (заст. голов. ред.), Т. В. Аверочкіна (наук. ред., відп. секр.) [та ін.] ; НУ "ОЮА", ГО "МА Святий Миколай". - Одеса : Гельветика, 2018. - № 5. – C. 7 - 26.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; морська стратегія; морська політика; морська доктрина; аналіз ризиків; військово-морська адміністрація; морська нація; морская политика; морская стратегия; морская доктрина; анализ рисков; военно-морская администрация; морская нация; maritime policy; maritime strategy; naval doctrine; naval administration; maritime nation