Нормативно-правові засади кібербезпеки та захисту інформації - Задерейко, Олександр Владиславович; Задерейко, О. В.; Zadereiko, Oleksandr V.; Іванов, Володимир (Одеса : Нац. ун-т. «Одес. юрид. акад.», 2025)
У дослідженні розглядаються нормативно-правові засади кібербезпеки та захисту інформації в умовах цифрової трансформації суспільства. Автор аналізує правове регулювання у сфері кібербезпеки як комплексну систему, що охоплює превентивний захист, реагування на інциденти та правозастосування. Основну увагу приділено українському законодавству, зокрема Закону України «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України», а також міжнародно-правовим механізмам, включаючи Конвенцію Ради Європи про кіберзлочинність. Окремо висвітлено питання захисту критичної інформаційної інфраструктури, персональних даних, регулювання технологій штучного інтелекту та deepfake. Стаття акцентує на необхідності балансу між забезпеченням державної безпеки і дотриманням прав людини, розвитком цифрової економіки та інституційною спроможністю органів кібербезпеки. This research examines the legal framework for cybersecurity and information protection in the context of society’s digital transformation. The author analyzes legal regulation in the field of cybersecurity as a comprehensive system encompassing preventive protection, incident response, and law enforcement. The main focus is on Ukrainian legislation, in particular the Law of Ukraine “On the Basic Principles of Ensuring Cybersecurity in Ukraine,” as well as international legal mechanisms, including the Council of Europe Convention on Cybercrime. Separate attention is given to the protection of critical information infrastructure, personal data, and the regulation of artificial intelligence and deepfake technologies. The article emphasizes the need for a balance between ensuring national security and respecting human rights, developing the digital economy, and strengthening the institutional capacity of cybersecurity agencies.
Задерейко О., Іванов В. Нормативно-правові засади кібербезпеки та захисту інформації. Кібербезпека в сучасному світі: актуальні виклики : матеріали VI Міжнар. наук.-практич. конф. (м. Одеса, 28 листопада 2025 р.). Одеса, 2025. С. 251-254. URL: https://hdl.handle.net/11300/32844 ; https://doi.org/10.32837/11300.32581
Keywords: кібербезпека, захист інформації, критична інфраструктура, персональні дані, кіберзлочинність, штучний інтелект, міжнародна співпраця, цифрова економіка, cybersecurity, information security, critical infrastructure, personal data, cybercrime, artificial intelligence, international cooperation, digital economy