Реалізація угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом у частині електронної торгівлі - Голубєва, Неллі Юріївна; Голубева, Нелли Юрьевна; Golubeva, Nelli Yu. (My University, 2016)
Стаття присвячена аналізу особливостей укладення договорів в електронній формі за законодавством України. Дослідженні деякі терміни, пов’язані з електронною комерцією (за Законами України «Про електронну комерцію» та «Про захист прав споживачів»), вимоги до продавця. Досліджені особливості укладання електронних договорів шляхом обміну електронними повідомленнями, підписаних у визначенному порядку (прирівнюються до укладених у письмовій формі) та інших електронних договорів (прирівнюються до усних договорів). Проаналізовано використання одноразових ідентифікаторів (смскодів, emailповідомлень) для підтвердження правочину. Наголошено на недопустимості легітимізації рекламних розсилок без згоди користувачів.

Статья посвящена анализу особенностей заключения договоров в электронной форме по законодательству Украины. Исследованы некоторые термины, связанные с электронной коммерцией (по Законам Украины «Об электронной коммерции» и «О защите прав потребителей»), требования к продавцу. Исследованы особенности заключения электронных договоров путем обмена электронными сообщениями, подписанными в определенном порядке (приравниваются к заключенным в письменной форме) и других электронных договоров (приравниваются к устным договорам). Проанализировано использование одноразовых идентификаторов (смскодов, emailсообщений) для подтверждения сделки. Сделан акцент на недопустимости легитимизации рекламных рассылок без согласия пользователей.

The article is devoted to analysis of peculiarities of conclusion of contracts in electronic form according to legislation of Ukraine. Some of the terms associated with eCommerce (according to the Laws of Ukraine “On electronic Commerce” and “On protection of consumer rights”), the requirements to the seller are studied. The peculiarities of conclusion of electronic contracts through the exchange of electronic messages signed in prescribed order (which are equal to contracts in written form) and other electronic contracts (which are equal to verbal contracts) are defined. Analyzed using onetime identifiers (text codes, email messages) to confirm the transaction. It is stated the inadmissibility of the legitimacy of advertising newsletters without the user’s consent.
Голубєва Н. Ю. Реалізація угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом у частині електронної торгівлі / Н. Ю. Голубєва // Часопис цивілістики. – 2016. – Вип. 21. – С. 64-69.
Keywords: договори; електрона комерція; форма укладення правочинів; електронний договір; інтернет-магазин; договоры; электронная коммерция; форма заключения сделок; электронный договор; интернет-магазин; contracts; e-Commerce; the form of transactions; an electronic contract; online shop