Загальносоціальні економічні та культурні гарантії конституційно-правового статусу українського народу - Колодій, Олексій Анатолійович; Колодий, Алексей Анатольевич; Колодий, А. А.; Kolodii, Oleksii A. (Одеса : Гельветика, 2020)
Ґрунтуючись на зазначених визначеннях, можна констатувати, що загальносоціальні економічні гарантії конституційно-правового статусу українського народу – це система умов, засобів та способів забезпечення правового становища українського народу в національному суспільстві та державі, серед інших народів, закордонних суспільств та держав, міжнародних об’єднань, що функціонують у сфері економіки.Найбільш важливими загальносоціальними економічними гарантіями конституційно-правового статусу українського народу варто визнавати загальнонародну та приватну власність, змішану економічну систему, свободу економічної діяльності.Автором визначено, що ефективності забезпечення права власності українського народу як загальносоціальної економічної гарантії конституційно-правового статусу українського народу завдає істотної шкоди ототожнення права власності українського народу із правом державної та комунальної власності.Стверджується, що перевагами ринкової економіки є те, що вона забезпечує рівноправність різних форм власності, економічну ініціативу, свободу підприємницької діяльності, вільну конкуренцію, договірні відносини між суб’єктами господарювання, обмежене втручання держави в господарську діяльність тощо. Проте із зазначених визначень стає також зрозумілим, що вона не здатна забезпечити соціально-економічні гарантії для соціальних суб’єктів, справедливий розподіл суспільних благ, рівність різноманітних соціальних статусів.Доведено, що свобода економічної діяльності як загальносоціальна економічна гарантія конституційно-правового статусу українського народу означає можливість формувати свою економічну полі-тику, економічну стратегію та тактику, впроваджувати їх у життя, реалізовувати основні економічні функції, налагоджувати економічні відносини з іншими країнами, керуватись економічними інтересами українського народу. До економічних загальносоціальних гарантій конституційно-правового статусу українського народу варто віднести загальнонародну та приватну власність, змішану економічну систему, свободу економічної діяльності, а до культурних – розвиток національної культури та культури корінних народів і національних меншин, охорону культурної спадщини, розвиток і функціонування української мови.

Based on these definitions, it can be stated that the general social and economic guarantees of the constitutional and legal status of the Ukrainian people are a system of conditions, means and ways to ensure the legal status of the Ukrainian people in national society and state, among other nations, foreign societies and states. units operating in the economy.The most important general social economic guarantees of the constitutional and legal status of the Ukrainian people should be recognized as public and private property, mixed economic system, freedom of economic activity.The author determines that the effectiveness of ensuring the property rights of the Ukrainian people as a general social economic guarantee of the constitutional and legal status of the Ukrainian people causes significant damage to the identification of property rights of the Ukrainian people with state and communal property.It is argued that the advantages of a market economy are that it ensures equality of various forms of ownership, economic initiative, freedom of entrepreneurial activity, free competition, contractual relations between economic entities, limited state intervention in economic activities, etc. However, from these definitions it also becomes clear that it is not able to provide socio-economic guarantees for social actors, fair distribution of public goods, equality of various social statuses.It is proved that freedom of economic activity, as a general social economic guarantee of the constitutional and legal status of the Ukrainian people means the ability to shape their economic policy, economic strategy and tactics, implement them, implement basic economic functions, establish economic relations with other countries, be guided by economic interests of the Ukrainian people. The economic and social guarantees of the constitutional and legal status of the Ukrainian people include public and private property, mixed economic system, freedom of economic activity, and cultural – the development of national culture and culture of indigenous peoples and national minorities, protection of cultural heritage, development and functioning of Ukrainian languages.

Основываясь на указанных определениях, можно констатировать, что общесоциальные экономические гарантии конституционно-правового статуса украинского народа - это система условий, средств и способов обеспечения правового положения украинского народа в национальном обществе и государстве, среди других народов, иностранных обществ и государств, международных объединений , функционирующих в сфере экономики. Наиболее важными общесоциальными экономическими гарантиями конституционно-правового статуса украинского народа стоит признавать общенародную и частную собственность, смешанную экономическую систему, свободу экономической дияльности.Автором определено, что эффективности обеспечения права собственности украинского народа как общесоциальной экономической гарантии конституционно-правового статуса украинского народа наносит существенный вред отождествление права собственности украинского народа с правом государственной и коммунальной собственности. Утверждается, что преимуществами рыночной экономики является то, что она обеспечивает равноправность различных форм собственности, экономическую инициативу, свободу предпринимательской деятельности, свободную конкуренцию, договорные отношения между субъектами хозяйствования, ограниченное вмешательство государства в хозяйственную деятельность и тому подобное. Однако из указанных определений становится также понятным, что она не способна обеспечить социально-экономические гарантии для социальных субъектов, справедливое распределение общественных благ, равенство различных социальных статусов. Доведено, что свобода экономической деятельности как общесоциальная экономическая гарантия конституционно-правового статуса украинского народа означает возможность формировать свою экономическую политике, экономическую стратегию и тактику, внедрять их в жизнь, реализовывать основные экономические функции, налаживать экономические отношения с другими странами, руководствоваться экономическими интересами украинского народа. К экономическим общесоциальным гарантиям конституционно-правового статуса украинского народа следует отнести общенародную и частную собственность, смешанную экономическую систему, свободу экономической деятельности, а к культурным - развитие национальной культуры и культуры коренных народов и национальных меньшинств, охране культурного наследия, развитие и функционирование украинского языка.
Колодій О. А. Загальносоціальні економічні та культурні гарантії конституційно-правового статусу українського народу / О. А. Колодій // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 86 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 107-113.
Keywords: публічна влада; конституційні гарантії; соціально-економічні гарантії; культурні гарантії; правосуб’єктність; український народ; конституційно-правовий статус; ublic authority; constitutional guarantees; socio-economic guarantees; cultural guarantees; legal personality; Ukrainian people; constitutional and legal status; публичная власть; конституционные гарантии; социально-экономические гарантии; культурные гарантии; правосубъектность; украинский народ; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE