Щодо питань переробки майна, яким митниця набула право розпорядження - Князєв, Всеволод Сергійович; Князєв, В. С.; Kniaziev, Vsevolod S.; Kniaziev, V. S. (Одеса : Гельветика, 2020)
Стаття присвячена питанням дослідження способів розпорядження майном, яким митниця набула право розпорядження, зокрема таких, як переробка, утилізація, знищення. У статті наголошено на тому, що переробка майна, яким митні органи набули права розпорядження, не є митним режимом у розумінні МК України. Підкреслено, що під переробкою майна, яким митні органи набули права розпорядження, пропонується розуміти один зі способів розпорядження майном, яким митний орган набув права розпорядження, реалізація якого передбачає прийняття уповноваженим суб’єктом рішення про можливість застосування до конкретного товару процесів (зокрема, нагрівання, коптіння, консервування, дозрівання, сушіння, екстракція, екструзія або комбінація зазначених процесів), покликаних істотно змінити первинні фізичні, хімічні чи біологічні властивості товарів, транспортних засобів комерційного призначення задля їх подальшого використання в новому за умови приведення її у відповідність до вимог нормативноправових актів. Переробка майна, яким митні органи набули права розпорядження, його знищення й утилізація здійснюються спеціальними підприємствами, які мають відповідну ліцензію на цей вид діяльності. Такі послуги надаються на підставі договору. Способи переробки, утилізації, знищення неякісної харчової продукції, продовольчої сировини, продукції хімічної промисловості, супутніх матеріалів, наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів, лікарських засобів тощо визначаються чи погоджуються спеціально уповноваженими органами виконавчої влади, які здійснюють державний контроль і нагляд за обігом, якістю та безпекою продукції. Цими ж органами погоджуються чи визначаються суб’єкти господарювання, уповноважені на виконання таких робіт. При цьому найпоширенішими групами товарів, які піддаються на практиці переробці, є етиловий сприт та алкогольні напої.

The article is devoted to the study of ways of disposing of property, which is placed at customs’ disposal, including processing, utilization, and destruction. The article emphasizes that the “processing” of property, the customs authorities have become entitled to dispose of, is not a customs regime under the Customs Code of Ukraine. It is stressed that the processing of property, the customs authorities have gained the right to dispose of, is proposed to mean one of the ways of disposing the goods the realization of which involves making the relevant decision by an authorized entity about the application of some processes to a certain property (in particular, heating, smoking, canning, maturing, drying, extraction, extrusion or a combination of these processes) designed to significantly change the primary physical, chemical or biological properties of goods, commercial vehicles for their further use upon condition of their brining in line with the requirements of regulatory acts. Such processing of property, which is placed at customs’ disposal, as its destruction and utilization is carried out by special enterprises which have the appropriate license for this type of activity. Such services are provided on a contractual basis. Methods of processing, utilization, destruction of low-quality food products, food raw materials, chemical products, related materials, drugs, psychotropic substances, precursors, medicines, etc. are determined or approved by specially authorized executive bodies which carry out state control and supervision of circulation, quality and product safety. The same bodies agree or appoint the business entities authorized to perform such work. Moreover, the most common groups of goods which are subject to practical processing are ethyl alcohol and alcoholic beverages.
Князєв В. С. Щодо питань переробки майна, яким митниця набула право розпорядження / В. С. Князєв // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 6. - С. 219-225.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; goods; property; customs authorities; tangibles; realization; disposal; processing; utilization; destruction; customs regime; powers; товари; майно; митні органи; матеріальні цінності; реалізація; розпорядження; переробка; утилізація; знищення; митний режим; повноваження