Гендер у контексті війни та поствоєнної трансформації суспільства: соціологічний аналіз - Прохоренко, Євгенія Яківна; Прохоренко, Є. Я.; Prokhorenko, Yevheniia Ya. (Одеса : Фенікс, 2026)
Гендер у воєнному контексті доцільно розглядати як спосіб організації соціального порядку, через який розподіляються ролі, ресурси та доступ до безпеки. Йдеться не лише про відмінності між чоловіками і жінками, а про систему норм, які визначають, хто і яким чином може діяти в умовах кризи. У ситуації війни ці норми стають більш видимими. Чоловічість найчастіше асоціюється з військовою участю, ризиком і відповідальністю за захист. Жіночість – із турботою, відтворенням повсякденного життя та підтримкою соціальної стабільності. Водночас ці уявлення не є сталими: вони змінюються під впливом реальних практик війни. Саме тому війна виступає не лише як військовий конфлікт, а як соціальний механізм, який оголює і водночас перебудовує гендерні структури суспільства.
Прохоренко Є. Я. Гендер у контексті війни та поствоєнної трансформації суспільства: соціологічний аналіз. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 383-386. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33158
Keywords: гендер; війна; гендерний порядок; гегемонна маскулінність; феміністична теорія; інтерсекційність; соціальна трансформація; міграція; вимушене переміщення; Україна; поствоєнна відбудова; соціологія гендеру; gender; war; gender order; hegemonic masculinity; feminist theory; intersectionality; social transformation; migration; forced displacement; Ukraine; post-war reconstruction; sociology of gender