Правові засади функціонування колегій міністерств радянської України в 1950–1970-х роках - Шумна, Лариса Петрівна; Шумна, Л. П.; Шумная, Лариса Петровна; Shumna, Larysa P.; Городецька, Ірина Альбінівна; Городецька, І. А.; Городецкая, Ирина Альбиновна; Horodetska, Iryna A.; Дудченко, Оксана Сергіївна; Дудченко, О. С.; Дудченко, Оксана Сергеевна; Dudchenko, Oksana S. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020)
У статті розглянуто правові засади створення та функціонування колегій міністерств радянської України в 1950–1970-х роках. На основі аналізу нормативно-правових актів, архівних матеріалів та наукових праць, присвячених досліджуваному питанню, охарактеризовано особливості створення та функціонування колегій союзних та республіканський міністерств у зазначений період. Проаналізовано зміни, що відбулися в радянській системі органів державної влади й управління після ухвалення Закону Союзу Радянських Соціалістичних Республік «Про перетворення Ради Народних Комісарів Союзу Радянських Соціалістичних Республік на Раду Міністрів Союзу Радянських Соціалістичних Республік і Ради Народних Комісарів союзних і автономних республік – на Ради Міністрів союзних і автономних республік» від 15 березня 1946 року. Досліджено особливості реформування системи органів державної влади та управління Української Радянської Соціалістичної Республіки відповідно до Указу Президії Верховної Ради Української Радянської Соціалістичної Республіки «Про перетворення Ради Народних Комісарів Української Радянської Соціалістичної Республіки на Раду Міністрів Української Радянської Соціалістичної Республіки» від 25 березня 1946 року. Проаналізовано зміни, що відбулися у правовому статусі міністерств у зв’язку з переходом до територіальної системи управління промисловістю через ради народних господарств економічних адміністративних районів, які створювалися як багатогалузеві колегіальні органи відповідно до Закону Союзу Радянських Соціалістичних Республік «Про подальше вдосконалення організації управління промисловістю і будівництвом» від 10 травня 1957 року. Проаналізовано особливості формування кількісного та персонального складу колегій міністерств Української Радянської Соціалістичної Республіки в 1950–1970-х роках. Досліджено трансформацію організаційної структури та проаналізовано повноваження колегій міністерств Української Радянської Соціалістичної Республіки в 1950–1970-х роках. Охарактеризовано організаційно-правову форму діяльності колегій міністерств Української Радянської Соціалістичної Республіки. Розкрито місце та роль колегій у діяльності міністерств Української Радянської Соціалістичної Республіки, відзначено, що, окрім колегій, у міністерствах функціонували й інші колегіальні органи, які, на відміну від колегій, виконували дорадчі консультативні функції з одного чи із групи спеціальних питань, які належали до їхньої компетенції.

В статье рассмотрены правовые основы создания и функционирования коллегий министерств советской Украины в 1950-1970-х годах. На основе анализа нормативно-правовых актов, архивных материалов и научных трудов, посвященных изучаемому вопросу, охарактеризованы особенности создания и функционирования коллегий союзных и республиканских министерств в указанный период. Проанализированы изменения, произошедшие в советской системе органов государственной власти и управления при принятии Закона Союза Советских Социалистических Республик "О преобразовании Совета Народных Комиссаров Союза Советских Социалистических Республик в Совет Министров Союза Советских Социалистических Республик и Совета Народных Комиссаров союзных и автономных республик - на Советы Министров союзных и автономных республик» от 15 марта 1946 года. Исследованы особенности реформирования системы органов государственной власти и управления Украинской Советской Социалистической Республики в соответствии с Указом Президиума Верховного Совета Украинской Советской Социалистической Республики «О преобразовании Совета Народных Комиссаров Украинской Советской Социалистической Республики в Совет Министров Украинской Советской Социалистической Республики» от 25 марта 1946 года. Проанализированы изменения, произошедшие в правовом статусе министерств в связи с переходом к территориальной системы управления промышленностью через советы народных хозяйств экономических административных районов, которые создавались как многоотраслевые коллегиальные органы в соответствии с Законом Союза Советских Социалистических Республик "О дальнейшем совершенствовании организации управления промышленностью и строительством» от 10 мая 1957 года. Проанализированы особенности формирования количественного и персонального состава коллегий министерств Украинской Советской Социалистической Республики в 1950-1970-х годах. Исследована трансформация организационной структуры и проанализированы полномочия коллегий министерств Украинской Советской Социалистической Республики в 1950-1970-х годах. Охарактеризована организационно-правовая форму деятельности коллегий министерств Украинской Советской Социалистической Республики. Раскрыто место и роль коллегий в деятельность министерств Украинской Советской Социалистической Республики, отмечено, что, кроме коллегий, в министерствах функционировали и другие коллегиальные органы, которые, в отличие от коллегий, выполняли совещательные консультативные функции из одного или из группы специальных вопросов, которые принадлежали к их компетенции.

In the article is considered the legal basis for the establishment and functioning of the boards of ministries of Soviet Ukraine in the 1950s and 1970s. On the basis of the analysis of normative-legal acts, archival materials and scientific works devoted to the researched question, the peculiarities of creation and functioning of boards of union and republican ministries are characterized. The changes that took place in the Soviet system of state power and administration after the adoption of the USSR Law “On the Transformation of the Council of People’s Commissars of the USSR into the Council of Ministers of the USSR and the Council of People’s Commissars of the Union and Autonomous Republics into Councils of Ministers of the Union and Autonomous Republics” of March 15 1946. The changes in the legal status of ministries in connection with the transition to the territorial system of industrial management through the councils of national economies of economic administrative districts, which were created as multi-sectoral collegial bodies in accordance with the USSR Law “On Further Improvement of Industrial and Construction Management” of May 10 1957. The peculiarities of reforming the system of state authorities and administration of the Ukrainian Soviet Socialist Republic in accordance with the Decree of the Presidium of the Verkhovna Rada of the USSR “On the transformation of the Council of People’s Commissars of the USSR into the Council of Ministers of the Ukrainian SSR” of March 25 1946 are characterized. The peculiarities of the former and personal composition of the collegial ministry of the Ukrainian Soviet Socialist Republic in the 1950s and 1970s are analyzed. The transformation of the organizational structure is studied and the powers of the boards of ministries of the Ukrainian Soviet Socialist Republic in the 1950s and 1970s are analyzed. The organizational and legal form of activity of the boards of ministries of the USSR are characterized. The place and role of boards in the activities of the ministries of the USSR were revealed and it was noted that in addition to boards, other collegial bodies functioned in the ministries, which, unlike boards, performed advisory functions on one or a group of special issues within its competence.
Шумна Л. П. Правові засади функціонування колегій міністерств радянської України в 1950–1970-х роках / Л. П. Шумна, І. А. Городецька, О. С. Дудченко // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020. – Вип. 65. – С. 26-32.
Keywords: колегія; міністерство; міністр; нормативно-правовий акт; постанова; коллегия; министерство; министр; нормативно-правовой акт; постановление; board; ministry; minister; normative legal act; resolution; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects