Право на достатній життєвий рівень у рішеннях Конституційного Суду України - Шлентов, Юрій Сергійович; Шлентов, Ю. С.; Shlentov, Yurii S. (Одеса : Фенікс, 2026)
Право на достатній життєвий рівень, закріплене у статті 48 Конституції України, є одним із фундаментальних соціально-економічних прав людини і перебуває в органічному зв’язку з конституційним принципом соціальної держави. Конституційний Суд України протягом майже двох десятиліть сформував розгалужену систему правових позицій щодо змісту, меж та державних гарантій цього права, які разом складають цілісну доктрину конституційного соціального захисту.
Шлентов Ю. С. Право на достатній життєвий рівень у рішеннях Конституційного Суду України. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 188-190. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33124
Keywords: право на достатній життєвий рівень; Конституційний Суд України; прожитковий мінімум; соціальна держава; людська гідність; соціальні гарантії; пенсія; конституційна скарга; стаття 48 Конституції України; right to an adequate standard of living; Constitutional Court of Ukraine; subsistence minimum; social state; human dignity; social guarantees; pension; constitutional complaint; Article 48 of the Constitution of Ukraine