Портові збори в Україні: пошук оптимальної моделі конкурентної тарифної політики - Ківалов, Сергій Васильович; Кивалов, Сергей Васильевич; Kivalov, Sergiy V. (Одеса, 2017)
В статті розглядаються можливі шляхи удосконалення державної політики України у сфері справляння портових зборів. В історичному розвитку досліджуються складені до сьогодні концепції формування та цільового призначення портових зборів, участі держави в розбудові інфраструктури портів. Аналіз діючого українського законодавства, практики справляння портових зборів в Україні та в іноземних державах дав змогу пересвідчитися в необхідності внесення змін до наказу Міністерства інфраструктури України від 27.05.2013 р. № 316 «Про портові збори» з метою запровадження більш конкурентоспроможної тарифної політики і збільшення вантажопотоку до вітчизняних портів.

В статье рассматриваются возможные пути усовершенствования государственной политики Украины в сфере взимания портовых сборов. В историческом развитии исследуются сложившиеся концепции формирования и целевого назначения портовых сборов, участия государства в развитии инфраструктуры портов. Анализ действующего украинского законодательства, практики взимания портовых сборов в Украине и в иностранных государствах дал возможность убедиться в необходимости внесения изменений в приказ Министерства инфраструктуры Украины от 27.05.2013 г. № 316 «О портовых сборах» с целью внедрения более конкурентоспособной тарифной политики и увеличения грузопотока в отечественные порты.

In the article, possible ways of the improvement of state policy of Ukraine in the sphere of levy of harbour dues are considered. In historical development, the established concepts of formation and purpose of harbour dues, involvements of the state in the development of infrastructure of ports are researched. The analysis of the current legislation, practice of levy of harbour dues in Ukraine and abroad gave the chance to be convinced of the need of introduction of amendments into the order of the Ministry of infrastructure of Ukraine of 27.05.2013 No. 316 «About Harbour Dues» for the purpose of an implementation of more competitive tariff policy and an increase in goods traffic in domestic ports.
Ківалов С. В. Портові збори в Україні: пошук оптимальної моделі конкурентної тарифної політики / С. В. Ківалов // Lex Portus. 2017. - № 1. - C. 5-21.
Keywords: портові збори; порт; участь держави у розвитку портів; тарифна політика в портах; зниження портових зборів в Україні; портовые сборы; порт; участие государства в развитии портов; тарифная политика в портах; снижение портовых сборов в Украине; harbour dues; port; involvement of state in the development of ports; tariff policy in ports; reduction of port charges in Ukraine