Правова охорона земель для дачного будівництва - Савченко, С. В.; Savchenko, S. V. (Одеса : Гельветика, 2019)
Статтю присвячено дослідженню сучасних проблем правового регулювання суспільних відносин у сфері охорони земель для здійснення індивідуального дачного будівництва. Метою наукової статті визначено здійснення правового аналізу правовідносин у сфері охорони земель для здійснення індивідуального дачного будівництва, встановлення прогалин у чинному національному законодавстві та формулювання власних висновків і пропозицій із цієї проблематики. У науковій статті досліджено збереження рекреаційних властивостей таких земель. Землі, які використовуються для дачного будівництва, виступають окремою складовою земель рекреаційного призначення, що входять до самостійної категорії земель України. У статті наголошується на дотриманні засад стабільності та прогнозованості відносин у цій сфері, що виступають складовими принципу «правової визначеності». Дачне будівництво, як індивідуальне, так і колективне, здійснюється в межах відповідних земельних ділянок, які використовуються для зведення об’єктів стаціонарної рекреації. У цьому випадку йдеться про реалізацію громадянами права рекреаційного природокористування, тобто природокористування з метою їх відпочинку та оздоровлення. Визначено проблеми подвійного, інколи потрійного правового режиму використання та охорони земель для дачного будівництва та вибору ділянок для такої діяльності. Доведено, що основним завданням охорони земель для дачного будівництва виступає передовсім забезпечення збереження їх рекреаційних властивостей. Це стосуватиметься тих властивостей, які забезпечують режим нормального відпочинку. В основу цього напряму охорони земель, що використовуються для дачного будівництва, має бути покладено дотримання встановлених законом обмежень і заборон, які мають забезпечувати належну охорону цих земель. Обґрунтовано тезу про те, що прийняття розробленого у встановленому порядку детального плану території виступає публічною процедурою, у доступі до якої не може бути відмовлено представникам громади. Цим положенням забезпечується легітимність (тобто підтримка більшістю населення громади) прийнятої планувальної документації. Для досягнення поставленої мети наукової статті використовувалися загальнонаукові й спеціально-наукові методи пізнання: діалектичний, формально-логічний (догматичний), логіко-юридичний.

Статья посвящена исследованию современных проблем правового регулирования общественных отношений в сфере охраны земель для осуществления индивидуального дачного строительства. Целью научной статьи определено осуществление правового анализа правоотношений в сфере охраны земель для осуществления индивидуального дачного строительства, установления пробелов в действующем национальном законодательстве и формулировка собственных выводов и предложений по этой проблематике. В научной статье исследовано сохранение рекреационных свойств таких земель. Земли, которые используются для дачного строительства, выступают отдельной составляющей земель рекреационного назначения, входящих в самостоятельную категорию земель Украины. В статье отмечается соблюдение основ стабильности и прогнозируемости отношений в этой сфере,которые выступают составляющими принципа «правовой определенности». Дачное строительство, как индивидуальное, так и коллективное, осуществляется в пределах соответствующих земельных участков, используемых для возведения объектов стационарной рекреации. В этом случае речь идет о реализации гражданами права рекреационного природопользования, то есть природопользования с целью их отдыха и оздоровления. Определены проблемы двойного, иногда тройного правового режима использования и охраны земель для дачного строительства и выбора участков для такой деятельности. Доказано, что основной задачей охраны земель для дачного строительства выступает прежде всего обеспечение сохранности их рекреационных свойств. Это будет касаться тех свойств, которые обеспечивают режим нормального отдыха. В основу этого направления охраны земель, используемых для дачного строительства, должно быть положено соблюдение установленных законом ограничений и запретов, которые должны обеспечивать надлежащую охрану этих земель. Обосновано тезис о том, что принятие разработанного в установленном порядке детального плана территории выступает публичной процедурой, в доступе к которой не может быть отказано представителям общины. Этим положением обеспечивается легитимность (то есть поддержка большинством населения общины) принятой планировочной документации. Для достижения поставленной цели научной статьи использовались общенаучные и специально-научные методы познания: диалектический, формально-логический (догматический), логико-юридический.

The article is devoted to the research of contemporary problems of legal regulation of social relations in the field of land protection for the implementation of individual cottage construction. In a scientific article has been investigated conservation of recreational properties of such lands. The purpose of the scientific article is to determine the legal analysis of legal relations in the field of land protection for the implementation of individual cottage construction, to identify gaps in the current national legislation and to formulate their own conclusions and proposals on this issue. Lands used for cottage construction are a separate component of recreational land belonging to the independent category of land in Ukraine. Cottage construction, both individual and collective, is carried out within the respective land plots used for the erection of the objects of in-patient recreation. In this case, it is about the realization by citizens of the right of recreational use of nature, that is, nature use for the purpose of their rest and recovery. Have been identified the problems of dual, sometimes triple legal regime of land use and protection for country construction and selection of sites for such activity. It is proved that the main task of protecting land for country construction is primarily to ensure the preservation of their recreational properties. It seems that this will apply to those properties that provide a mode of normal rest. The basis for this area of protection of land used for summer construction should be based on compliance with the statutory restrictions and prohibitions that should ensure proper protection of these lands. Has been grounded the thesis that the adoption of a detailed territory plan developed in accordance with the established procedure is a public procedure, which cannot be denied to the community. This provision provides legitimacy (ie support for the majority of the community) of the planning documentation adopted.To achieve the goal of the scientific in the article has used general scientific and specially scientific methods of cognition: dialectical, formal-logical (dogmatic), logical and legal.
Савченко С. В. Правова охорона земель для дачного будівництва / С. В. Савченко // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 83 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2019. – С. 202-207.
Keywords: індивідуальне дачне будівництво; земельні правовідносини; оренда землі; договір оренди землі; земельне право; индивидуальное дачное строительство; земельные правоотношения; аренда земли; договор аренды земли; земельное право; individual suburban construction; land legal relations; land lease; land lease agreement; land law; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE