Вдосконалення методів захисту від атак на системи інтернету речей : кваліфікаційна (бакалаврська) робота 125 «Кібербезпека» - Шагалін, Кіріл Андрійович (Одеса : НУ «ОЮА», 2024)
Кваліфікаційна робота містить 10 рисунків та 15 літературних джерел за переліком посилань. Робота виконана на 40 сторінках загального тексту і 30 сторінках основного тексту. Метою роботи є дослідження та вдосконалення методів захисту від атак на системи Інтернету речей (IoT). Визначено основні види загроз для IoT, включаючи фішинг, атаки типу "людина посередині" (MitM), відмови в обслуговуванні (DoS), експлуатацію вразливостей ПЗ, шкідливе ПЗ (Malware) та атаки на паролі, що актуалізує необхідність розробки ефективних методів захисту. Досліджено ключові елементи IoT2-систем та методи їхнього захисту. Для розуміння роботи IoT-системи було створено топологію "розумного" будинку в Cisco Packet Tracer та розроблено математичну модель зараження вірусом вузлів мережі IoT. Проведено експерименти на імітаційній моделі IoT у мультиагентному середовищі NetLogo, визначено стійкість і резистентність мереж IoT до атак. Результати даного дослідження можуть бути використані для розробки політик безпеки для корпорацій та установ, які прагнуть захистити свої IoT-системи від сучасних загроз. Зокрема, вони можуть слугувати основою для навчання співробітників з питань кібербезпеки, збільшуючи їх обізнаність щодо потенційних кіберзагроз та методів їхнього усунення. Можливими напрямками подальших досліджень є розробка нових, більш ефективних методів захисту, які могли би забезпечити кращий захист IoT-систем від зростаючих загроз кібербезпеки. The qualification paper contains 10 figures and 15 literature sources listed in the references. The paper is composed of 40 pages of total text and 30 pages of main text. The purpose of this work is to research and improve protection methods against attacks on Internet of Things (IoT) systems. The main types of threats to IoT are identified, including phishing, man-in-the-middle (MitM) attacks, denial of service (DoS) attacks, exploitation of software vulnerabilities, malware, and password attacks, highlighting the necessity for developing effective protection methods. Key elements of IoT systems and methods of their protection were studied. To understand the operation of an IoT system, a "smart" home topology was created in Cisco Packet Tracer, and a mathematical model of virus infection of IoT network nodes was developed. Experiments were conducted on an IoT simulation model in the multi-agent environment NetLogo, determining the resilience and resistance of IoT networks to attacks. The results of this research can be used to develop security policies for corporations and institutions aiming to protect their IoT systems from modern threats. In particular, they can serve as a basis for training employees on cybersecurity issues, increasing their awareness of potential cyber threats and methods to mitigate them. Possible directions for further research include developing new, more effective protection methods that could provide better security for IoT systems against growing cybersecurity threats.
Шагалін К. А. Вдосконалення методів захисту від атак на системи інтернету речей : кваліфікаційна (бакалаврська) робота 125 «Кібербезпека». – Одеса : НУ «ОЮА», 2024. – 40 с.
Keywords: ІНТЕРНЕТ РЕЧЕЙ; ЗАХИСТ; МЕХАНІЗМИ; МЕРЕЖА; ТЕХНОЛОГІЯ; INTERNET OF THINGS; PROTECTION; MECHANISMS; NETWORK; TECHNOLOGY.