Шляхи вдосконалення структури методики розслідування корисливо-насильницьких злочинів, що вчиняються неповнолітніми - Федосова, Олена Валеріївна; Федосова, О. В.; Fedosova, Olena V.; Fedosova, O. V. (Одеса : Гельветика, 2020)
Криміналістична методика є важливим і невід’ємним інструментом діяльності органів досудового розслідування, оскільки вона розробляє найбільш раціональні й оптимальні способи розслідування окремих видів кримінальних правопорушень. Для того, щоб вона повною мірою виконувала покладене перед нею завдання, її структура в умовах інтеграції кримінально-правових наук має бути логічною й відповідати основним методологічним засадам. У зв’язку з цим питання стосовно структури методики розслідування окремих груп (видів) злочинів вважаємо важливим і актуальним. Мета статті зумовлена необхідністю провести аналіз наукових поглядів щодо методики розслідування злочинів та запропонувати структурні елементи методики розслідування корисливо-насильницьких злочинів, що вчиняються неповнолітніми. Розглянуто поняття та структурні елементи криміналістичної методики розслідування злочинів. Показана роль оперативно-розшукового забезпечення в кримінальному провадженні та зроблено висновок про необхідність його включення як окремого елементу до структури методики розслідування злочинів. Запропоновано перелік структурних елементів методики розслідування корисливо-насильницьких злочинів, що вчиняються неповнолітніми. Наголошено, що важливу роль оперативно-розшукове забезпечення кримінального провадження відіграє під час подолання протидії розслідуванню і організації безпеки працівників суду і правоохоронних органів, осіб, які надають допомогу, сприяють оперативно-розшуковій діяльності, осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, членів їхніх сімей та близьких родичів цих осіб. Природно, що для успішної реалізації цих питань слідчий та оперативні підрозділи застосовують весь арсенал сил та засобів оперативно-розшукової діяльності. Визначено, що окремі методики розслідування корисливо-насильницьких злочинів, що вчиняються неповнолітніми, слід формувати з урахуванням їх класифікації. При цьому варто зосередити увагу на тих категоріях корисливо-насильницьких злочинів, що найчастіше вчиняються неповнолітніми. Для цього необхідно здійснити аналіз судово-слідчої практики та з’ясувати, які проблеми виникають під час їх розслідування. Формування окремих методик розслідування корисливо-насильницьких злочинів має базуватися на відомостях, закріплених у базовій методиці.

Forensic methodology is an important and integral tool of the pre-trial investigation, as it develops the most rational and optimal ways to investigate certain types of criminal offenses. In order for it to fully fulfill its task, its structure, in the context of the integration of criminal law, must be logical and meet the basic methodological principles. In this regard, we consider the issue of the structure of the methodology of investigation of certain groups (types) of crimes important and relevant. The purpose of the article is due to the need to analyze scientific views on the methodology of investigation of crimes and to propose structural elements of the methodology of investigation of mercenary and violent crimes committed by minors. The concept and structural elements of forensic methods of crime investigation are considered. The role of operative-search support in criminal proceedings is shown and the conclusion on necessity of its inclusion as a separate element in structure of a technique of investigation of crimes is made. The list of structural elements of the methodology of investigation of mercenary and violent crimes committed by minors is offered. It is emphasized that the operational and investigative support of criminal proceedings plays an important role in overcoming the opposition to the investigation and in organizing the security of court and law enforcement officers, persons providing assistance, facilitating operational and investigative activities, persons involved in criminal proceedings, members their families and close relatives of these persons. Naturally, for the successful implementation of these issues, investigative and operational units use the full arsenal of forces and means of operational and investigative activities. It is clear that certain methods of investigating mercenary and violent crimes committed by minors should be formed taking into account their classification. At the same time, attention should be focused on those categories of mercenary and violent crimes that are most often committed by minors. To do this, it is necessary to analyze the forensic practice and find out what problems arise during their investigation. The formation of separate methods of investigation of mercenary and violent crimes should be based on the information enshrined in the basic methodology.
Федосова О. В. Шляхи вдосконалення структури методики розслідування корисливо-насильницьких злочинів, що вчиняються неповнолітніми / О. В. Федосова // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 6. - С. 123-131.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; juveniles; mercenaryviolent crimes; investigation; methods of investigation; criminal proceedings; criminology; operative-search activity; неповнолітні; корисливо-насильницькі злочини; розслідування; методика розслідування; кримінальне провадження; криміналістика; оперативно-розшукова діяльність