Система органів забезпечення реалізації суб’єктивних публічних екологічних прав - Барліт, Антон Юрійович; Барліт, А. Ю.; Barlit, Anton Yu.; Barlit, A. Yu. (Одеса : Гельветика, 2020)
У науковій статті здійснено характеристику системи органів суб’єктивних публічних екологічних прав. Метою статті є дослідження системи органів суб’єктивних публічних екологічних прав. Підкреслено, що реалізація суб’єктивного публічного права є неможливою без вчинення суб’єктом владних повноважень певних дій, певного обов’язку, реалізація якого має відбуватися в межах управлінської діяльності в активній формі. До системи суб’єктивних публічних прав віднесено право особи на власні дії; право особи вимагати від суб’єкта владних повноважень вчинення певних дій; право приватної особи вимагати надання публічних (зокрема, адміністративних) послуг; право на оскарження дій, бездіяльності та її результатів органів публічної адміністрації. Аргументовано, що об’єктивізація публічного екологічного інтересу пов’язується з його виникненням до моменту набуття повної правосуб’єктності учасником правовідносин та усвідомлення ним соціальної значущості ефективності його реалізації. Обґрунтовано доцільність розуміння під суб’єктивним публічним екологічним правом приватної особи визначену чинним законодавством можливість участі приватної особи у реалізації природоохоронної (екологічної) функції держави. Визначено, що змістом суб’єктивного публічного екологічного права є задоволення соціального інтересу у запобіганні виникненню надзвичайних екологічних ситуацій, забезпеченні раціонального використання природних ресурсів загальнодержавного та місцевого значення, що своїм результатом має зростання рівня якості життя та здоров’я людини. Встановлено, що видами суб’єктивних публічних екологічних прав є право на вільний доступ до інформації про стан довкілля, право об’єднуватись у громадські природоохоронні формування, право одержання екологічної освіти тощо, а до системи органів у сфері реалізації та захисту суб’єктивних публічних екологічних прав належать органи загальної, спеціальної та міжгалузевої компетенції. Центральним органом державної влади у сфері суб’єктивних публічних екологічних прав є Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України як центральний орган виконавчої влади, а також його територіальні управління на регіональному рівні.

The scientific article describes the system of subjective public environmental rights. The purpose of the study of the system of subjective public environmental rights. It is emphasized that the implementation of subjective public law is impossible without the subject of power of certain actions, a certain duty, the implementation of which must take place within the management activities in an active form. The system of subjective public rights includes: the right of a person to his own actions; the right of a person to demand from the subject of power to perform certain actions; the right of an individual to demand the provision of public (including administrative) services; the right to appeal against actions, inaction and its results of public administration bodies. It is argued that the objectification of the public environmental interest is associated with its emergence until the acquisition of full legal personality by the party to the legal relationship, and his awareness of the social significance of the effectiveness of its implementation. The expediency of understanding the subjective public environmental law of an individual is substantiated. It is determined that the content of subjective public environmental law is to satisfy the social interest in preventing environmental emergencies, ensuring the rational use of natural resources of national and local importance, which results in an increase in quality of life and human health. It is established that the types of subjective public environmental rights are the right to free access to information about the state of the environment, and the right to unite in public environmental groups, and receive environmental education, etc. to the system of bodies in the field of implementation and protection of subjective public environmental rights include bodies of general, special and intersectoral competence. The central body of state power in the field of subjective public environmental rights is the Ministry of Environmental Protection and Natural Resources of Ukraine as the central body of executive power, as well as its territorial departments at the regional level.
Барліт А. Ю. Система органів забезпечення реалізації суб’єктивних публічних екологічних прав / А. Ю. Барліт // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 6. - С. 367-373.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; citizen; person; mechanism; responsibilities; legal status; subjective public law; subjective public environmental law; громадянин; людина; механізм; обов’язки; правовий статус; суб’єктивне публічне право; суб’єктивне публічне екологічне право