Типизація особи, що вчиняє злочин, пов’язаний із використанням обстановки кіберпростору (з позицій криміналістичної науки) - Самойленко, Олена Анатоліївна; Самойленко, Елена Анатольевна; Samoilenko, Olena A. (Київ, 2018)
У статті з позицій криміналістичної науки здійснюється типізація осіб, що скоюють злочини з використанням обстановки кіберпростору. Окрема увага приділяється визначенню стосовно вказаної категорії злочинів закономірних зв’язків у системах «злочинець – організована група», «типові сліди – злочинець» та «злочинець – специфіка злочинної діяльності». Сформульовані автором положення сприятимуть практичній роботі слідчих та оперативних підрозділів у контексті встановлення комплексу взаємопов’язаних злочинів, учинених із використанням обстановки кіберпростору.

В статье с позиций криминалистической науки осуществляется типизация лиц, которые совершают преступления с использованием обстановки киберпространства. Отдельное внимание уделено определению закономерных связей в системах «преступник – организованная группа», «типичные следы – преступник» и «преступник – специфика преступной деятельности». Сформулированные автором положения будут способствовать практической работе следователей и оперативних подразделений в контексте установления комплекса взаимоувязанных преступлений, совершенных с использованием обстановки киберпространства.

In the article, from the standpoint of criminalistic science, typing of a person who commits a crime using the environment of cyberspace is carried out. Special attention is paid to the identification of regular links in the systems «criminal-organized group», «criminal-typical traces of a criminal» and «criminal-specific criminal activity». The provisions formulated by the author will facilitate the practical work of investigators and operational units in the context of establishing a set of interrelated crimes committed using the cyberspace environment.
Самойленко О. А. Типизація особи, що вчиняє злочин, пов’язаний із використанням обстановки кіберпростору (з позицій криміналістичної науки) / О. А. Самойленко // Підприємництво, господарство і право: що міс. наук.-практ. господар.-прав. жур. / Спілка юристів України, Ін-т держави і права НАН України. – Київ, 2018. – № 8. – С. 195-201.
Keywords: кіберпростір; мобільність; обстановка; особа злочинця; технології анонімізації; фахівець; киберпространство; мобильность; обстановка; лицо преступника; типизация; специалист; cyberspace; mobility; situation; face of criminal; typification; specialist