Провокація як інструмент «міфічного» насилля - Слюсар, В. М.; Слюсар, В. Н.; Slyusar, V. M. (My University, 2017)
У статті розкривається зміст провокації як соціального феномена, визначено складові ситуації провокації. Показано особливості тлумачення поняття «провокація» в юридичних, політологічних, історичних, психологічних науках, у лінгвістиці та теоріях комунікації, а також у філософії. Визначено, що функціонально провокація є інструментом переходу від «раціонального» до «міфічного» насилля, який спрямований на руйнування цінностей суспільства, ціннісну дезорієнтацію індивідів, залучення великих мас до заперечення конкретних соціальних норм і правил, позбавлення влади монополії на застосування сили та легітимізацію цього права у суб’єктів «міфічного» насилля.

В статье раскрывается содержание провокации как социального феномена, определены составляющие ситуации провокации. Показаны особенности толкования понятия «провокация» в юридических, политологических, исторических, психологических науках, в лингвистике и теориях коммуникации, а также в философии. Определено, что функционально провокация – это инструмент перехода от «рационального» в «мифическое» насилие, направленный на разрушение ценностей общества, ценностную дезориентацию индивидов, привлечение больших масс к отрицанию конкретных социальных норм и правил, низложение монополии на применение силы и легитимизацию этого права субъектами «мифического» насилия.

The article reveals the contents of provocation as a social phenomenon, defined the situations of provocation. The features of the interpretation of the concept of “provocation” are showed in the legal, political, historical, psychological sciences, linguistics and communication theory, and also in philosophy. It is determined that the functional provocation is a tool of transition from “rational” violence to the “mythical” one, which is aimed at destroying the values of society and the value disorientation of individuals, to attract large masses to the act of denial of certain existing social norms and rules, overthrow of the monopoly on the use of force and legitimization of this law in the subjects of “mythical” violence.
Слюсар В. М. Провокація як інструмент «міфічного» насилля / В. М. Слюсар // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 15. - С. 125-128.
Keywords: провокація; насилля; «міфічне» насилля; «божественне» насилля; «раціональне» насилля; соціальні трансформації; провокация; насилие; «мифическое» насилие; «божественное» насилие; «рациональное» насилие; социальные трансформации; provocation; violence; “mythical” violence; “divine” violence; “rational” violence; social transformation