До питання державного фінансування політичних партій в Україні. - Щебетун, І. С.; Shchebetun, I. S.; Поліщук, О. Д.; Polishchuk, O. D. (ВД "Гельветика", 2021)
Політичні партії відіграють важливу та провідну роль у будь-якій країні, є ознакою демократії і громадянського суспільства. Шлях України до Європи та прагнення суспільства зробити діяльність політичних партій більш прозорою, публічною та унеможливити політичну корупцію, поставили перед державою завдання забезпечити умови, які б дали змогу політичним партіям мати достатнє фінансування для реалізації своїх завдань, залишаючись при цьому незалежними від джерел фінансування, виявили необхідність розробки законодавства щодо запровадження державного фінансування політичних партій в Україні. Державне фінансування політичних партій викликало дискусії як у суспільстві, так і в колі науковців, поставило питання про можливість партій представляти та захищати інтереси суспільства, знаходячись при цьому в прямій фінансовій залежності від держави, тому питання щодо джерел формування та забезпечення фінансовими ресурсами політичних партій залишається актуальним. У статті представлено аналіз політико-правових засад державного фінансування політичних партій в Україні, у тому числі обсягів їх фінансування; наведені приклади держав- ного фінансування політичних партій у зарубіжних країнах. Встановлено, що фінансування політичних партій можливе за трьома варіантами: щодо партій, які під час останніх виборів не отримали жодного мандата представницького органу; кошти отримають лише ті політичні партії, які представлені в парламенті, з урахуванням кількості одержаних на виборах голосів; фінансуються всі політичні партії, які брали участь у виборах, не зважаючи на те, отримали вони мандати чи ні. Звертається увага на те, що найбільше політичні партії витрачали бюджетні кошти на утримання осередків, заробітну плату для працівників, оренду офісів і кошти фактично не спрямовувались вдосконалення ідеології партійної діяльності, розроблення та удосконалення програм і стратегій партії. У статті визначено актуальні проблеми, що унеможливлюють належне фінансове забезпечення діяльності політичних партій, порушується та обстоюється питання про подальше вдосконалення законодавства у сфері фінансування діяльності політичних партій в Україні.

Political parties play an important and leading role in any country, are a sign of democracy and civil society. Ukraine’s path to Europe and the desire of society to make the activities of political parties more transparent, public and prevent political corruption, set the state to provide conditions that would allow political parties to have sufficient funding to carry out their tasks, while remaining independent of funding sources, the need to develop legislation on the introduction of state funding of political parties in Ukraine. State funding of political parties has caused debate in society and among scholars, raised the question of the ability of parties to represent and protect the interests of society, while being directly financially dependent on the state, so the question of sources of formation and financial resources of political parties remains relevant. The article presents an analysis of the political and legal foundations of state funding of political parties in Ukraine, including the amount of their funding; examples of state funding of political parties in foreign countries are given. It has been established that the financing of political parties is possible in three ways: for parties that did not receive any mandate from a representative body during the last elections; funds will be received only by those political parties that are represented in parliament, taking into account the number of votes received in the elections; all political parties participating in the elections are funded, regardless of whether they have won seats or not. It is noted that most political parties spent budget funds on the maintenance of cells, salaries for employees, office rent and funds were not actually directed to improve the ideology of party activities, development and improvement of party programs and strategies. The article identifies current issues that make it impossible to properly finance the activities of political parties, raises and defends the issue of further improvement of legislation in the field of financing the activities of political parties in Ukraine.
Щебетун І. С. До питання державного фінансування політичних партій в Україні / І. С. Щебетун, О. Д. Поліщук // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 29 / голов. ред. Ю. В. Цуркан-Сайфуліна ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021. – C. 221-226. DOI https://doi.org/10.32837/npnuola.v28i29.737
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; політичні партії; фінансове забезпечення діяльності політичних партій; державне фінансування партій; political parties; financial provision of political parties’ activity; public financing of political parties