Міжнародний досвід здійснення судово-експертної діяльності в системі протидії організованій злочинності - Шепітько, Валерій; Shepitko, Valery; Шепітько, Михайло; Shepitko, Mykhaylo (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Тези присвячені проблемам використання міжнародного досвіду у здійсненні судово-експертної діяльності в структурі протидії організованій злочинності. Визначено істотні ознаки та особливості організованої та транснаціональної злочинності в сучасних умовах. Звернено увагу на необхідність застосування спеціальних знань, призначення та проведення судових експертиз, а ткож залучення іноземних судових експертів до розслідування злочинів, що вчиняються організованими групами (злочинними організаціями). Аргументовано необхідність міжнародної взаємодії та впровадження міжнародних стандартів у галузі судової експертизи. The theses are devoted to the problems of using international experience in carrying out forensic activities in the structure of combating organized crime. The essential signs and features of organized and transnational crime in modern conditions have been identified. Attention is drawn to the need to apply specialized knowledge, appoint and conduct forensic examinations, and involve foreign forensic experts in investigations of crimes committed by organized groups (criminal organizations). The need for international cooperation and the implementation of international standards in the field of forensic examination is argued.
International experience in implementing forensic expert activities in the system of combating organized crime
Шепітько В. Міжнародний досвід здійснення судово-експертної діяльності в системі протидії організованій злочинності / В. Шепітько, М. Шепітько // Експертне забезпечення розслідування організованої злочинності: міжнародний досвід та національна практика : зб. матеріалів міжнар. наук.-практ. конф. м. Одеса, 27 листоп. 2025 р.=Expert Support in the Investigation of Organized Crime: International Experience and National Practice : Proceedings of the International Scientific and Practical Conference (Odesa, 27 November 2025) / [орг. комітет: С. Ківалов, М. Аракелян, О. Катарага, Д. Кішко, Д. Колодін, А. Колодіна, Л. Аркуша та ін.] ; Нац. ун-т Одеськ. юрид. акад. кафедра криміналістики, суд. експертиз та поліграф. ; Нац. центр суд. експерт. при Міністер. юстиц. Респуб. Молдова ; Одеськ. Наук.-дослідн. ін-т суд. експер. Міністер. юстиції України. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. - С. 277-281. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.31212
Keywords: організована злочинна діяльність; транснаціональні злочини; судово-експертна діяльність; спеціальні знання; залучення іноземних судових експертів; спільна слідча група; міжнародні стандарти судово-експертної діяльності; organized criminal activity; transnational crimes; forensic expert activities; specialized knowledge; involvement of foreign forensic experts; joint investigation team; international standards of forensics