Методичні вказівки до виконання лабораторних та самостійних робіт з дисципліни «Аналіз великих даних» для здобувачів вищої освіти галузі знань 12 «Інформаційні технології» - Кухаренко, Сергій Вікторович; Кухаренко, С. В.; Кухаренко, Сергей Викторович; Kukharenko, Serhii V. (Одеса : НУ «ОЮА», 2020)
Розглянуто поняття великі данні (Bing Data) на основі аналізу матеріалів з різних джерел. Даються визначальні характеристики даних, що збираються, зберігаються, обробляються та аналізуються за допомогою методу Big Data, наводиться їх класифікація, коротко описується історія виникнення та розвитку, представлені основоположні принципи роботи, коротко викладаються методи і технології аналізу та візуалізації, описується життєвий цикл управління даними з використанням технології Big Data. Описані основні елементи статистичного та математичного інструментарію, які використовуються в рамках технології Big Data. Призначено для студентів з метою закріплення лекційного матеріалу і підготовки до лабораторних занять та самостійних робіт з дисципліни «Аналіз великих даних».

Рассмотрены понятия большие данные (Bing Data) на основе анализа материалов из различных источников. Даются определяющие характеристики данных, которые собираются, хранятся, обрабатываются и анализируются с помощью метода Big Data, приводится их классификация, кратко описывается история возникновения и развития, представленны основополагающие принципы работы, кратко излагаются методы и технологии анализа и визуализации, описывается жизненный цикл управления данными с использованием технологии Big Data. Описаны основные элементы статистического и математического инструментария, используемые в рамках технологии Big Data. Предназначено для студентов с целью закрепления лекционного материала и подготовки к лабораторным занятиям и самостоятельным работам по дисциплине «Анализ больших данных».

The concepts of big data (Bing Data), which are based on the analysis of materials from various sources, are considered. The defining characteristics of the data that are collected, stored, processed and analyzed using the Big Data method are given, their classification is given, the history of origin and development is briefly described, the fundamental principles of work are presented, the methods and technologies of analysis and visualization are summarized, the life cycle of data management with using Big Data technology. The main elements of statistical and mathematical tools used in the Big Data technology are described. It is intended for students in order to consolidate the lecture material and prepare for laboratory studies and independent work in the discipline "Big Data Analysis".
Методичні вказівки до виконання лабораторних та самостійних робіт з дисципліни «Аналіз великих даних» для здобувачів вищої освіти галузі знань 12 «Інформаційні технології» / уклад. С. В.Кухаренко. – Одеса : НУ «ОЮА», 2020. – 30 с.
Keywords: Research Subject Categories::TECHNOLOGY::Information technology