Експериментальна психологія : навчально-методичний посібник для підготовки здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 053 «Психологія» / С4 «Психологія» - Джежик, О. В.; Король, К. М. (Одеса : Нац. ун-т «Одеська юрид. академія», 2025)
Навчально-методичний посібник містить теоретичні відомості з детальним описом матеріалу, завдання до практичних занять та самостійних робіт. Призначений для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 053 «Психологія» / С4 «Психологія» з метою закріплення лекційного матеріалу, підготовки до практичних занять та самостійної роботи з дисципліни «Експериментальна психологія». Курс охоплює теоретичні й практичні аспекти експериментальної роботи у психології. Розглядаються класичні та сучасні парадигми експериментальних досліджень, зокрема експерименти у когнітивній психології, психології сприймання, уваги, пам’яті, мислення, емоцій і мотивації. Також аналізуються методологічні аспекти, пов’язані з формулюванням гіпотези, визначенням змінних, контролем за зовнішніми чинниками та вибором типу експериментального дизайну (лабораторного, природного, польового тощо).Окрему увагу приділено аналізу валідності та надійності результатів, статистичній обробці даних. У рамках практичних занять здобувачі самостійно або у групах розробляють та реалізовують прості експериментальні дослідження, здійснюють аналіз отриманих даних і презентують результати.
Джежик О. В. Експериментальна психологія: навч.-метод. посіб. для здобув. першого (бакалавр.) рівня вищої освіти спец. 053 «Психологія» / С4 «Психологія» [Електронне видання] / уклад.: Джежик О. В., Король К. М. - Одеса : Нац. ун-т «Одеська юрид. академія», 2025. -102 с. - Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/30519
Keywords: Предмет і завдання експериментальної психології; Експеримент у системі методів наукового дослідження психіки; Експериментальне спілкування; Гіпотези у структурі психологічного дослідження; Вимір змінних; Валідність експериментального дослідження; Вибірка досліджуваних; Дослідницька програма в експерименті; Етика експериментального дослідження